De nye ejendomsvurderinger er på trapperne og forventes udsendt fra starten af 2025. BL har nye anbefalinger for processen omkring de kommende vurderinger og ny vejledning fra Deloitte om rækkevidden af stigningsbegrænsningen for almene boliger.
BL Informerer nr.2124
Nye ejendomsvurderinger på vej i 2025
De nye ejendomsvurderinger er på trapperne og forventes udsendt fra starten af 2025. BL har nye anbefalinger for processen omkring de kommende vurderinger og ny vejledning fra Deloitte om rækkevidden af stigningsbegrænsningen for almene boliger.
I BL Informerer nr. 0124 og 2723 orienterede vi om de foreløbige ejendomsvurderinger, som boligorganisationerne kunne tilgå fra december 2023. Nu er de endelige ejendomsvurderinger på vej og forventes udsendt i starten af 2025.
BL opfordrede - i forbindelse med de foreløbige vurderinger – de almene boligorganisationer til at indsende særligt problematiske sager til BL, så BL kunne tage sagerne direkte op med Vurderingsstyrelsen. Det er ikke længere hensigtsmæssigt, idet Vurderingsstyrelsen nu fokuserer på de kommende endelige ejendomsvurderinger og ikke genberegninger af de foreløbige vurderinger.
Den fremadrettede arbejdsproces for nye ejendomsvurderinger og indsigelser
BL anbefaler derfor, at boligorganisationerne i højere grad forbereder sig grundigt frem mod de deklarationsskrivelser, som udsendes forud for de kommende ejendomsvurderinger i 2025 og som giver mulighed for at komme indsigelse.
I BL Informerer nr. 1124 orienterede vi om vigtige frister ved udsendelse af de kommende ejendomsvurderinger mv. Det vil være en god idé at være velforberedt, allerede inden deklarationsskrivelserne lander.
Boligorganisationerne har mulighed for at korrigere og fremsende relevante oplysninger til Vurderingsstyrelsen, som kan have betydning for de enkelte ejendomsvurderinger. Der er kun 4 uger fra brevdatoen til at svare på deklarationsskrivelsen med en indsigelse.
Processen er som følger:
Vurderingsdata som skal give argumenter for indsigelser
For at boligorganisationerne kan få de bedst mulige argumenter til at tale deres sag, har BL fået adgang til de data, der indgår i Vurderingsstyrelsens model for vurderinger af almene boligafdelinger. Med afsæt heri vil BL afdække, om der er særlige karakteristika, som giver udslag i fejlagtige og for høje vurderinger (i vurderede grundpriser i forhold til nærtliggende grunde) og orientere om det på BL’s hjemmeside om ejendomsskat.
Her vil man kunne slå vurderede kvadratmeterpriser op i den enkelte boligafdelings kommune og for tilsvarende typologier som den pågældende ejendom. Dertil vil andre karakteristika, der kan have betydning for vurderingen, også kunne findes på hjemmesiden.
Databearbejdningen er i fuld gang, og vi forventer at have data og retningslinjer på hjemmesiden senest i løbet af december 2024.
BL opfordrer derfor til, at boligorganisationen fremover alene indsender konkrete henvendelser til BL om følgende forhold:
1. Tidligere afgørelser fra Vurderingsstyrelsen, der ikke inddrages i de nye vurderinger
2. Når der ses bort fra helt konkrete begrænsninger i grundenes anvendelsesmuligheder
3. Spørgsmål af principiel karakter om proces mv.
Ny Q & A om rækkevidden af stigningsbegrænsningen for ejendomme med almene boliger
Ejendomme med almene boliger er sikret mod stigninger over 3,5 % i grundskylden indtil 2040. For andre ejendomme gælder en stigningsbegrænsning på 4,75 %.
Flere boligorganisationer har stillet spørgsmål til BL om, hvad der sker ved forskellige typer af dispositioner over ejendomme i relation til denne stigningsbegrænsning, f.eks. ved ejerskifte, tilbygning, nedrivning, opsplitning mv.
Deloitte har udarbejdet en vejledning (Q & A) med eksempler på rækkevidden af stigningsbegrænsningen. Deloittes vejledning findes også på BL’ hjemmeside under emnet om ejendomsvurderinger.
Yderligere spørgsmål kan rettes til seniorøkonom Vibeke Borch Henning.
Med venlig hilsen
Bent Madsen / Vibeke Borch Henning