Skip to main content Skip to footer

Guide

Få flere frivillige

At rekruttere nye frivillige eller nye bestyrelsesmedlemmer stiller store krav til 
afdelingsbestyrelsen. Vi har samlet en guides og gode råd til, hvordan I kan rekruttere flere frivillige til beboerdemokratiet.

Oprettet: onsdag den 15. september 2021
Opdateret: torsdag den 11. juli 2024

Frivillighedscirklen

Er det svært at tiltrække frivillige til aktiviteterne i din boligafdeling? Savner I flere engagerede frivillige? I så fald kan det måske hjælpe at ændre sin tankegang en smule, og det er her frivillighedscirklen kommer ind i billedet.

Der er nemlig som regel mange beboere, som ønsker at bidrage - men de vil gøre det på forskellige måder. I stedet for at tænke, at alle skal bidrage med de samme kompetencer og engagement, så fokuser i stedet på at finde opgaver, som passer til de frivilliges kompetencer og deres interesse for at bidrage.

Denne tankegang er formuleret i folderen om frivillighedscirklen, som du finder i materialet. Du kan også bruge plakaten med frivillighedscirklen til at visualisere jeres arbejde med frivillige. Det kan gøre det nemmere at forstå ideen bag metoden.

Til højre finder I også kompetencekortene, som kan give et godt og organiseret over beboerne i jeres afdeling, og hvad de eventuelt kunne byde ind med til fællesskabet. 

Se også filmen nedenfor, der giver et praktisk eksempel på frivillighed med afdelingsformanden Knud Erik. Filmen kan hjælpe til at forstå, hvordan de forskellige typer af frivillige kommer i spil i en boligafdeling. 

Rekrutteringsmøder

Er jeres afdeling stor, er det måske ikke til at overskue at gå rundt og banke på alle døre for at tale om at være frivillig i afdelingen. I stedet for, kan det give mening for jer at målrette indsatsen.

Det kan I gøre med et rekrutteringsmøde i bestyrelsen. Her får I talt om hvilke opgaver, der er behov for frivillige til, og efterfølgende målretter I rekrutteringen af de frivillige ud fra de enkelte opgaver og det kendskab, som I har til beboerne.

Stillingsopslag

En af de metoder, som I kan benytte til at gøre opmærksom på en ledig post i afdelingsbestyrelsen, er ved at skrive et stillingsopslag. På den måde tydeliggør I ikke kun, at der er en ledig post, men også hvad man forventes at lave, hvis man vælger at stille op til bestyrelsen.

I kan bruge skabelonen, som den er, eller rette til så den passer til jer. Husk at få det til at lyde spændende og indsæt oplysninger om det kommende afdelingsmøde nederst på siden.

Frivillighedspolitik som motivation og ramme

Hvis der er tale om en større boligafdeling, kan det give stor værdi at have en frivillighedspolitik – både for bestyrelsen, de frivillige og afdelingens øvrige beboere. Det er nemlig med til at motivere og sætte rammerne for det frivillige arbejde.

Start med at indkalde til et fælles møde for afdelingsbestyrelsen, hvor de frivillige samt beboerne kan have en snak om, hvorfor frivillighed er vigtigt i jeres boligafdeling, og hvordan I ønsker at arbejdet med frivillige skal foregå.

Derefter kan I nedsætte en frivilliggruppe, som har til formål at udvikle en ny frivilligpolitik ud fra de snakke, der var på mødet.

Se det fiktive eksempel på, hvordan en frivilligpolitik kan se ud. Det kan I evt. bruge til inspiration.