Når vi renoverer og bygger nyt, skal 14 pct af håndværkerne være lærlinge i praktik. Dertil kommer det store sociale potentiale for at sikre beskæftigelse og uddannelse til beboere i almene boligområder.
Vidensblad
Uddannelse og beskæftigelse på almene byggesager
Her er 4 trin til at komme i mål med opgaven.
1. Opstart og projektafklaring
Allerede når I skal udvikle jeres byggeprogram, er det relevant, at I forholder jer til uddannelse og beskæftigelse på jeres kommende byggesager.
2. Sociale klausuler i udbud og kontrakt
Læs om sociale klausuler i udbud og kontrakt her.
Siden Grøn Boligaftale 2020 er arbejdet med at skabe lærepladser på almene byggesager blevet en bunden opgave – 14 pct. af håndværkerne på almene byggesager, der modtager støtte fra Landsbyggefonden, skal være personer under oplæring (lærlinge). Dertil kommer det store sociale potentiale for at sikre beskæftigelse og uddannelse til beboerne i boligområderne.
Her på siden kan I få hjælp og vejledning til at skabe lærepladser og anden uddannelse og beskæftigelse på jeres byggesager.
De 4 trin ovenfor er organiseret efter byggesagens faser, så I let kan finde hjælp og materiale, der er målrettet netop den situation, som I står i.
Materialet på siden er indsamlet og kvalitetssikret af BL. Det er udviklet af en række aktører, som har ’hands-on’-erfaring med at skabe lærepladser og anden uddannelse og beskæftigelse på almene byggesager.
Få rådgivning og sparring hos Bygherreforeningen
Bygherreforeningen har siden 2019 specialiseret sig i at hjælpe bygherrer med at skabe flere lærepladser på deres byggesager.
Landsbyggefonden giver midler til en særlig indsats målrettet almene bygherrer, som kan få hjælp og vejledning til at arbejde systematisk og målrettet med deres lærlingeindsats.
Samfundsværdien af jeres byggesag
Som almen bygherre kan I medvirke til, at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kan komme i beskæftigelse og at unge mennesker får en uddannelse. Det er konkrete samfundsbidrag der bidrager til et mere socialt bæredygtigt byggeri.