Vidensblad
Energibesparelser
Energieffektivitet, adfærd og vores energiressourcer
Med den nye ’Grønne boligaftale’ er der også lagt om til en grøn effektiviseringsaftale fra 2021 til 2026, hvor et af målpunkterne er energieffektivisering. DriftsNet vil forsat understøtte boligorganisationerne arbejde med dette område igennem netværksmøder, temaer her på driftsnet.dk og ERFA-møder.
Der er mange veje til at opnå energibesparelser, og nogen er nemmere end andre. Nogen kræver større investeringer, mens andre blot kræver, at man tænker sig om eller foretager små justeringer.
Større energirenoveringer kræver ofte større kapitalinvesteringer, samt at bygningsdelene er ældet og udtjente, men der er også andre veje at gå. Man kan for eksempel arbejde med beboernes adfærd. Det er ofte en svær størrelse, da der er mange individuelle præferencer for indeklima og temperatur, men generelt er der i befolkningen en stigende interesse for at spare på ressourcerne, og derfor en tiltagende interesse for deltagelse.
Et andet godt sted at starte er gennemgang af de tekniske installationer. Det kan for eksempel være udskiftning af lyskilder til LED-pærer. Det er et område, der stadig halter mange steder, ikke mindst på udendørsbelysningen. Det kan også være udskiftning af motorer og pumper i ventilations-, vand- og varmsystemer eller korrekt indregulering af varme og ventilationssystemerne. Der kan ofte hentes mellem 6-9 procent i energibesparelse på korrekt indregulering og brug af automation af varmecentralen.
I både eksisterende og nye installerede anlæg er der ofte penge og energibesparelser at hente gennem commissioning*, som desværre er en nødvendig gennemgang af nye anlæg, da leverandører og rådgivere ikke lever op til det aftalte. I forbindelse med eksisterende bygninger kan Retro-commissioning benyttes. Retro-commissioning er defineret som ”en systematisk proces til forbedring af en eksisterende bygnings funktion ved at identificere og gennemføre vedligeholdelse og operationelle forbedringer til relativt lave omkostninger og hjælpe med at sikre, at bygningens ydeevne møder ejerens forventninger”.
*Commissioning er en kvalitetsstyringsproces opfundet i USA, hvor den har været brugt i skibsindustrien til at sikre, at drift af skibe fungerer optimalt. Senere er metoden overført til bygninger, og det er en metode, der vinder mere og mere indpas. Kort sagt opfølgning med faste intervaller på at eksempelvis varmecentralen er indreguleret korrekt.
Effektiviseringsaftalen
Med effektiviseringsaftale igangsættes følgende initiativer med fokus på energieffektivisering:
- En indsats målrettet en større udbredelse af kendskabet til mulighederne for grønne investeringer i f.eks. udskiftning af tekniske installationer og forbedring af klimaskærmen i de almene boligafdelinger. Fokus vil være på rentable investeringer.
- En informationsindsats til beboerne i den almene boligsektor om, hvordan effekten af energirenoveringer kan opnås gennem en ændret energiadfærd.
Monitorering af energiforbrug
Grøn boligaftale 2020 ventes at medføre, at der i perioden 2021-2026 vil blive energirenoveret svarende til 300 mio. kr. af det årlige energiforbrug. Energibesparelserne indgår i det samlede effektiviseringsmåltal.
Fremover vil energiforbruget til opvarmning i de enkelte almene bygninger blive fulgt og registeret i det centrale almene bygningsregister (DCAB). Der etableres en baseline i 2020/21, og huslejereduktionen, som følge af ændret energiforbrug i forhold til baseline, vil løbende blive opgjort for hver boligafdeling. Første gang som en del af midtvejsevalueringen i 2023 og herefter hvert år som led i effektiviseringsaftalen.
Men hvordan får vi mest for vores energikroner? Fra politisk hold er der fokus på at slække på energiafgifterne, som er blandt de højeste i verden og med stadig stigende energipriser, er der stadig et stort fokus på at optimere vores bygninger, så de får en højere ydelse.
Renoveringer vil forsat være øverst på dagsordenen som midlet til at energieffektivisere vores bygninger, men det er dyrt og kræver finansiering - De midler, der er afsat gennem Landsbyggefonden, rækker ikke til behovet, hvorfor vi vil begynde at se nye veje, og private investorer, eksempelvis pensionskasser, der vil begynde at kigge vores vej. Hvorfor?
Fordi de kan opnå tre ting:
- En grøn investering, der hjælper klimaet.
- En socialøkonomisk investering, der støtter dem, der har mindst.
- En investering uden den store risiko.
Medio 2021 starter et nyt EU-projekt ’i-SUPER’, som vil belyse de forskellige finansieringsformer nationalt og internationalt. Projektet er et udviklingsprojekt, som gennem demonstration vil vise, hvilke rammer og muligheder der er for investeringer og skabe en benchmarking af de bæredygtige energiinvesteringer. Dette kan f.eks. omfatte EMO og andre mærkningsordninger, projektvurderingsmetoder og risikovurderingsværktøjer, standardiserede juridiske og finansielle strukturer for lån, garantier og energikontrakter mv. Projektet vil bidrage til at udvikle energieffektivitetsbaserede finansielle produkter.