BL har i tidligere udsendte BL Informerer nr. 1919 orienteret om ændringerne, men da ændringerne har affødt en række spørgsmål, vil BL efter drøftelse med Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen præcisere følgende:
- Efter ændringerne af udlejningsbekendtgørelsens § 7 er udgangspunktet, at ud af de ledige almene familieboliger skal kun hver anden tilbydes lejere på oprykningsventelisten. Dette kan – ligesom i dag – fraviges, hvis der er indgået en fleksibel udlejningsaftale, der helt eller delvist tilsidesætter oprykningsventelisten, jf. udlejningsbekendtgørelsens § 1, stk. 7. Dette kan være tilfældet i situationer, hvor boligerne udlejes af boligorganisationen efter særlige udlejningskriterier, der er fastsat efter aftale mellem kommunalbestyrelsen og boligorganisationen, jf. § 60 i lov om almene boliger, hvorefter udlejningsbekendtgørelsens § 2, stk. 1 og 2 samt §§ 4 – 10 dermed kan fraviges.
- Det fremgår af vejledningen til udlejningsbekendtgørelsen fra 1996, hvordan man som boligorganisation tæller, når boligerne skal udlejes efter kommunal anvisning, oprykningsventeliste og fleksibel udlejning:
”Er alle eller flere af boligorganisationens afdelinger omfattet af anvisningsretten, forudsættes de boliger, der er omfattet af anvisningsretten, dog udtaget afdelingsvis, således at det er hver fjerde ledige bolig i hver enkelt afdeling – og ikke i boligorganisationens afdelinger som helhed – der tilbydes til kommunal anvisning.”
Denne praksis vedrørende optælling på afdelingsniveau i forhold til boliger, der tilbydes til kommunal anvisning, er stadig gældende – og således også i forhold til de nye regler omkring oprykningsventelisten.
Men venlig hilsen
Bent Madsen/Sanne Steen Petersen