Skip to main content Skip to footer

Høringssvar

Ændring af indefrysningsbekendtgørelsen

Ændringernes formål er at give de almene boligforeninger mulighed for at give indefrysningen videre til deres beboere. Det er op til den enkelte boligforening, hvordan ordningen implementeres lokalt. Samtidig etableres klageadgang for husstande.

Oprettet: tirsdag den 23. maj 2023
Opdateret: onsdag den 12. juni 2024
Sideansvarlig: Mette Nørgaard Larsen

BL – Danmarks Almene Boliger har den 9. maj 2023 modtaget høring om udkast til ændring af bekendtgørelse om indefrysningsordning for høje energiregninger for husstande og virksomheder (indefrysningsbekendtgørelsen).

BL har følgende bemærkninger til høringen:

Generelle bemærkninger
BL henviser til vores høringssvar af 26. september 2022 til Lov om indefrysningsordning og høringssvar af 24. oktober 2022 til bekendtgørelse om en indefrysningsordning samt bekendtgørelse om ikrafttrædelse af lov om indefrysning.

BL er forsat bekymret for uklarheder i regelgrundlaget, og for at en væsentlig kreditrisiko vil betyde, at ordningen kun vil få en meget begrænset udbredelse i den almene sektor. Derudover har BL følgende bemærkninger:

Almenlejelovens regler omkring forbrugsregnskaber
I høringssvar af 26. september 2022 henledte BL opmærksomheden på almenlejelovens regler om afregning af forbrug.

Reglerne i almenlejelovens kapitel 10 omkring afregning af forbrug er meget restriktive og sætter meget formelle krav til udformningen og fremsendelsen af forbrugsregnskaber. Hvis boligorganisationerne ikke overholder disse krav, mister de retten til at opkræve restgæld jf. forbrugsregnskabet hos beboeren. Konsekvensen vil være en ekstraudgift for de øvrige beboere. 

Derfor er det helt centralt for boligorganisationerne, at brugen af indefrysningsordningen ikke strider med reglerne i almenlejelovens kapitel 10.

De enkelte bestemmelser
I forslagets § 20 skabes en hjemmel til, at boligorganisationer, som er tilsluttet indefrysningsordningen, kan vælge at tilbyde beboerne samme indefrysning med boligorganisationen som långiver. Boligorganisationen må opkræve renter og gebyrer, svarende til det, som boligorganisationen pålægges i renter og gebyrer for dennes brug af ordningen.

Bestemmelsen må forstås sådan, at der skal oprettes en låneaftale med lejerne. Det må forudsættes, at en sådan låneaftale ikke vil være omfattet af reglerne i kreditaftaleloven. Ellers vil konsekvensen være, at boligorganisationen skal opfylde reglerne i kreditaftaleloven og bl.a. foretage en vurdering af beboernes kreditværdighed, jf. kreditaftalelovens § 7 c.

Renter og gebyrer
I forslagets § 21 fastslås det, at det indefrosne beløb, herunder renter og gebyrer, er pligtige pengeydelser i lejeforholdet.

Indefrysningsordningen kan kun vælges til/fra på ”afregningsmålerniveau”. Hvis boligafdelingens afregningsmåler bliver tilsluttet ordningen, men ikke alle beboere i afdelingen ønsker at gøre brug af ordningen, opstår følgende udfordringer:
 

  • Boligorganisationen skal afregne udgifter for forbrug over for beboerne, som ikke er afregnet over for boligorganisationen endnu.

  • De renteomkostninger og gebyrer, som er forbundet med indefrysningsordningen, kan naturligvis ikke videreføres til de beboere, som ikke ønsker at tilslutte sig ordningen.

  • Derfor ender udgiften i boligafdelingen, og dermed kommer de beboere, som fravælger ordningen, alligevel til at betale renter og gebyrer over huslejen.

  • De beboere, som tilslutter sig indefrysningsordningen, kommer til at betale først deres egne renteomkostninger og administrationsgebyrer, som de pålægges direkte, og dernæst renteudgifterne og administrationsgebyrer for de beboere, som ikke ønskede at tilslutte sig ordningen, over huslejen.


Derudover ønsker BL at henlede opmærksomheden på, at § 7 i lov 2022-10-10 nr. 1400 om likviditetslån ikke er trådt i kraft endnu. Boligorganisationerne har derfor ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at opnå tilskud til dækning af de højere renteudgifter, de afholder i perioden, hvor de tilbagebetaler indefrosne krav.

BL står til rådighed for yderligere uddybninger.


Med venlig hilsen


Bent Madsen
Adm. direktør