Skip to main content Skip to footer

Høringssvar

Ændring af byggeloven

Med lovforslaget foreslås bl.a., at der kan stilles krav om ”betingede” byggetilladelser, når en lokalplan indeholder bestemmelser om udlægning af almene boliger. Kravet skal give kommunerne bedre muligheder for at sikre, at realiseringen af almene boliger i lokalplanlagte områder sker i samme takt som privat boligbyggeri.

 

Oprettet: onsdag den 17. august 2022
Opdateret: mandag den 9. september 2024
Sideansvarlig: Mette Nørgaard Larsen

BL – Danmarks Almene Boliger har den 24. juni 2022 modtaget høring af forslag til ændring af byggeloven af Indenrigs- og Boligministeriet.

Vi takker herfor og har følgende bemærkninger til høringen:

BL ser meget positivt på, at der med lovforslaget gives kommunalbestyrelsen mulighed for at sikre realiseringen af planlagte almene boliger.

Lovforslaget giver kommunalbestyrelserne mulighed for at gøre byggetilladelser betinget af, at der er indgået en aftale mellem en eller flere almene boligorganisationer og en eller flere private grundejere om køb af et grundareal godkendt af kommunalbestyrelsen med det formål at sikre realisering af almene boliger.

Det fremgår ikke af lovforslaget, om kommunalbestyrelsen kan kræve en endelig købsaftale mellem den almene boligorganisation og private grundejer, eller om en betinget købsaftale vil være tilstrækkelig til at opfylde forudsætningerne i byggetilladelsen.

Når en almen boligorganisation indgår en grundkøbsaftale, vil den altid være betinget af godkendelse af Skema B og eventuelt betinget af tilsagn om grundkøbslån. Ved anvendelse af den delegerede bygherremodel vil det desuden være betinget af indgåelse af samarbejdsaftale og totalentrepriseaftale og evt. andre ting.

BL opfordrer derfor til, at det præciseres i bestemmelsen, eller bemærkningerne hertil, at en betinget grundkøbsaftale vil være tilstrækkelig.

BL har herudover ikke yderligere bemærkninger til høringen.

Med venlig hilsen


Bent Madsen
Adm. direktør