Siden Grøn Boligaftale 2020 er arbejdet med at skabe lærepladser på almene byggesager blevet en bunden opgave – 14 pct. af håndværkerne på almene byggesager, der modtager støtte fra Landsbyggefonden, skal være personer under oplæring. Dertil kommer det store sociale potentiale for at sikre beskæftigelse og uddannelse til beboerne i boligområderne.
Vidensblad
Uddannelse og beskæftigelse på almene byggesager
Gratis rådgivning om lærlinge på byggesagen.
Har du og din boligorganisation brug for hjælp og sparring til arbejdet med at få lærlinge på jeres byggesag? så kan du kontakte vores samarbejdspartner i Bygherreforeningen. De kan hjælpe både bygherrer og udførende entreprenører på konkrete byggesager.
Det kan eksempelvis handle om:
- Sparring ift. klausul og oplæringskrav.
- Vejledning om brug af lærlingeplan som styringsredskab.
- Plan og deltagelse i opstartsmøder med entreprenører om lærlinge, herunder kontakt til lokale erhvervsskoler, AMU-konsulenter om rekruttering af lærlinge.
- Indberetning til Landsbyggefonden, navnlig vejledning om korrekt indberetning i Landsbyggefondens Lærlingeportal.
- Oplæg og dialog om lærlingeindsats, fx for alle projektledere i boligorganisationen.
- Ideer til andre tiltag der understøtter lærlingeindsatsen, fx lærlingeskilte m.m.
Vi opfordre til, at I benytter tilbuddet om et skræddersyet kursus for hele byggeafdelingen. Klik på den grønne boks længere nede👇, for at læse mere om muligheden.
BL og Landsbyggefonden samarbejder med Bygherreforeningen om lærlingeindsatsen i almene byggesager. Landsbyggefonden finansierer indsatsen til og med 2026.
En håndbog for almene bygherrer
NY håndbog - Flere lærlinge på byggepladsen
Lærlingehåndbogen er udviklet til almen bygherrer og byggeprojektledere, der ønsker at styrke indsatsen for lærlinge på deres byggeprojekter.
Håndbogen guider dig gennem hele byggesagsprocessen – fra planlægning til afslutning – stiller værktøjer til rådighed, og giver konkrete råd om blandt andet krav og klausuler – og opfølgning på dem. Den gør det nemt at indberette lærlingeårsværk til LBF-lærlingeportalen og inkluderer skabeloner og links, så du hurtigt kan komme godt i gang.

Sociale klausuler
En central del af lærlingeindsatsen er sociale klausuler om uddannelse og oplæring, også kendt som lærlingeklausuler.
Sociale klausuler er en samlet betegnelse for de sociale kontraktvilkår, som ordregiver kan stille i forbindelse med udbud af bygge- og anlægskontrakter og tjenesteydelseskontrakter.
Få det juridiske indblik her, hvor du også kan hente et alternativ til håndbogens lærlingeklausul.

Beregn samfundsværdien af jeres byggesag
Som almen bygherre kan I medvirke til, at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kan komme i beskæftigelse og at unge mennesker får en uddannelse. Det er konkrete samfundsbidrag der bidrager til et mere socialt bæredygtigt byggeri.
Beregn samfundsværdien af jeres byggesag.