Sundhed og trivsel
Boligen er den fysiske ramme om vores liv og har stor indflydelse på vores sundhed og sociale trivsel. Med renoveringer, sundhedshuse, fællesskaber og sundhedsagenter i boligområderne, arbejdes der hver dag på at skabe gode og sunde boligområder, hvor beboere er glade for at bo.
Fælles om Lokal Sundhed
BL og KL har taget initiativ til partnerskabet Fælles om Lokal Sundhed. Partnerskabet vil være en platform for erfaringsudveksling og vidensopsamling mellem boligorganisationer, kommuner, civilsamfundsorganisationer og andre interesserede. På den måde vil partnerskabet kunne være med til at opstarte og understøtte konkrete lokale sundhedssamarbejder.
Samarbejder om sundhed
Almene boligorganisationer er til stede i alle landets 98 kommuner. Med en million beboere og 14.000 medarbejdere udgør den almene sektor en fintmasket menneskelig infrastruktur. Det giver et enormt potentiale til at skabe sociale forandringer. Danskernes sundhed bliver bedre og bedre. Alligevel er uligheden i sundhed stigende, når det gælder kroniske sygdomme og levetid (Sundhedsstyrelsen, 2020; Sustainable Development Report, 2021). Desværre er beboerne i almene boliger i dag statistisk set dobbelt så udfordrede på deres mentale og fysiske helbred som resten af befolkningen (SDU, 2017).
Almene boligområder er derfor en vigtig arena for målrettede sundhedsindsatser, hvis man vil mindske uligheden i sundhed. Her er de almene boligorganisationer oplagte samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at skabe kontakt mellem beboerne og aktører på sundhedsområdet. Under corona-pandemien kom det hele Danmark til gavn, da der hurtigt blev etableret beredskaber mellem boligorganisationer og kommuner for at opspore og forebygge smittespredning ved fx at dele information om COVID19 og sikre nem adgang til test- og vaccinationscentre.
Se videoen: Nære sundhedstilbud har gjort en stor forskel for flere beboere
Sunde boliger og bedre indeklima
I Danmark er indeklimaet særligt vigtigt, fordi vi bruger mellem 80 og 90 pct. af vores samlede tid indendørs (Miljøstyrelsen, 2006). Samtidig er det bekymrende, når estimater peger på, at der i Danmark årligt tabes 22.000 sunde leveår på grund af dårligt indeklima (European Union, 2013). Der er med andre ord stort potentiale til at gøre det meget bedre – og skabe gevinster for både de enkelte beboere og samfund. Det er de almene boligorganisationer rigtig godt i gang med, både i nybyggeriet og i renoveringerne, hvor der er stor opmærksomhed på at anvende materialer, der understøtter et sundt indeklima, f.eks. svanemærkede samt astma- og allergimærkede produkter.