Vores bidrag
De almene boligorganisationer bidrager hver dag til et mere bæredygtigt Danmark. Socialt, klimamæssigt og økonomisk. Det gør vi ved at sikre, at vi i Danmark til alle tider har gode, sunde boliger, der er til at betale.
I 2023 sætter vi med temaerne 'En grønnere fremtid' og 'Bæredygtige byer og boligtryghed til alle' særligt fokus på, hvordan de almene boligorganisationer har bidraget til klima og energidagsordenen og understøttet boligtrygheden i en tid med inflation.
Både klima og energi og inflation har påvirket livet for alle danskere, særligt almene beboere. Disse emner fylder i regeringsgrundlaget, i EU’s politik og har været definerende for boligorganisationernes arbejde i 2022 og 2023.
Vores Bidrag kan læses i forlængelse af Almene Mål, som udgør sigtelinjerne for BL’s arbejde i perioden 2022-2024. De to prioriterede målsætninger er at skabe ”Byer i balance” og ”En grønnere almen sektor.
En grønnere fremtid
Bygningssektoren repræsenterer 40 pct. af Europas energibehov – energi til både at bygge og drifte bygninger. 80 pct. heraf kommer fra fossile brændstoffer.
Derfor har bygningerne og måden, hvorpå vi bor, stor indflydelse på fremtidens klimasituation, og det gør sektoren til et vigtigt område for handling, investeringer og politikker.
Med ansvaret for 20 pct. af den danske boligmasse har de almene boliger en rolle at spille. Hvis den grønne omstilling skal lykkes, og vi skal nå målet om klimaneutralitet i 2050, skal alle parter bidrage med det, de kan.
Bæredygtige byer og boligtryghed til alle
Almene boliger er for alle. Unge og gamle. Familier og enlige. Dem, der har det svært, og dem, der har det nemmere. Almene boliger er til at betale og afgørende, hvis vi i Danmark skal have et boligmarked, hvor der er boligtryghed for alle.
Når priserne på de helt basale varer stiger, som vi har oplevet det i de seneste par år, rammer det de laveste indkomstgrupper hårdest. I særdeleshed har det påvirket enlige forsørgere, studerende og pensionister, som har stået med reel bekymring for, om de kunne betale deres faste månedlige udgifter, herunder deres husleje.
Behovet for at forebygge udsættelser – begivenheder som i værste fald leder til hjemløshed – er derfor fortsat aktuelt og en vigtig del af boligorganisationernes sociale arbejde.
I BL kortlægger vi løbende, hvordan det står til med de almene boligers bidrag til verdensmålene.
I 2023 har i alt 210 boligorganisationer indberettet til kortlægningen, til sammen repræsenterer de 363.500 boliger. Det svaret til 61 pct. af den almene boligmasse, og 42 pct. af de almene boligorganisationer.