Skip to main content Skip to footer

Analyser

UngdomsboligRapporten 2024

Studerende, der bor til leje privat, betaler over 40 pct. mere i husleje

At finde en betalelig bolig er en særlig udfordring for studerende i København, hvor de fleste studiepladser er placeret. Studerende, der lejer privat, betaler i gennemsnit 4.550 kr. om måneden per person, hvilket er 42 pct. mere end de 3.200 kr., som betales for en almen ungdomsbolig, se Figur 1. Private lejeboliger er større og deles af flere studerende.

Studerende, der bor til leje privat i nybyggeri opført efter 2010, betaler 5.450 kr. om måneden per person, mens de, der bor i nyopførte almene ungdomsboliger betaler 3.850 kr. Det er ligeledes en huslejeforskel på 42 pct. eller 1.600 kr. om måneden. 

Figur 1. Månedlig husleje for studerende i private lejeboliger og almene ungdomsboliger, København og Frederiksberg

Note: 2022-tal. Figuren viser den gennemsnitlige månedlige husleje per person i løbende priser for udeboende studerende mellem 17-34 år på videregående uddannelser, der bor i Københavns eller Frederiksberg Kommune. Der er kun valgt studerende, der bor alene eller sammen med andre studerende, samt adresser med huslejeoplysninger. Studerende er opgjort per 1. oktober året før opgørelsesåret, og oplysninger om boligformen er fra ultimo året før opgørelsesåret. Nybyggeri omfatter bygninger opført i perioden 2011 til 2021. Huslejetal afrundet til de nærmeste 50 kr.

Kilde: BL’s egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata. 

 

Målet for almene ungdomsboliger i København er ikke opfyldt

Der er 12 studerede per én almen ungdomsbolig i byen på det nuværende tidspunkt. Københavns Kommune har i 2019 planlagt at bygge 12.000 ungdomsboliger inden 2031, fordelt på 7.500 almene og 4.500 private boliger. Indtil nu er kun 10 pct. af målet for almene boliger nået, hvilket viser et markant efterslæb. Til gengæld er målet for private ungdoms- og kollegieboliger allerede opfyldt.

Andelen af studerende, der bor til leje i private boliger, er steget markant siden 2012. Denne udvikling er særligt udtalt blandt førsteårsstuderende, hvor andelen, der bor i private lejeboliger, er steget fra 50 til 60 pct. over de seneste 11 år, se Figur 2.

Da færre førsteårsstuderende har studiejobs og formodes at have færre økonomiske ressourcer, rammer de høje boligomkostninger i den private udlejningssektor denne gruppe ekstra hårdt. At sikre opførelsen af flere almene ungdomsboliger i København vil reducere de studerendes økonomiske boligbyrder.

 

Figur 2. Stigningen i husleje for studerende i private lejeboliger i København og på Frederiksberg

Note: Figuren viser andelen af udeboende studerende mellem 17 og 34 år, der læser på en videregående uddannelse, og bor i en privat lejebolig i København eller Frederiksberg Kommune. Studerende er opgjort per 1. oktober året før opgørelsesåret, og oplysninger om boligformen er fra ultimo året før opgørelsesåret.

Kilde: BL’s egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata.