
Tilpas lokalområder med affolkning
Hvorfor skal boligmassen tilpasses?
Der er rekordmange tomme boliger udenfor de større byområder - også i den almene sektor. På fem år er antallet mere end fordoblet og tæller i dag ca. 4.000 ledige almene familie- og ungdomsboliger. I 2023 medførte det et samlet lejetab på knap 300 mio. kr. for boligafdelingerne, mens tomme ældreboliger kostede kommunerne yderligere 270 mio. kr. i tomgangsleje. Udfordringen med tomgang er størst uden for de større byer og i yderområderne.
Tomgangen skæmmer byer og lokalområder og kan hæmme både tilflytning, fastholdelse og udvikling.
Almene boligers lokale bidrag
Almene boligorganisationer arbejder aktivt for at tilpasse boligudbuddet ved at:
- Omdanne utidssvarende boliger til tilgængelige familieboliger til ældre.
- Tilpasse boliger via renovering, ombygning og nedrivning af langtidsledige boliger med støtte fra dispositionsfonden og Landsbyggefonden.
- Understøtte råderetssager og beboerinddragelse i boligforbedringer.
Kommunens mulighed for at bidrage
Kommunen kan understøtte en bæredygtig udvikling i by og land ved at:
- Understøtte renovering, omdannelse og/eller nødvendig nedrivning af boliger omfattet af længerevarende tomgangsledighed
- Afdække og synliggøre strukturelle tendenser i boligbehov og afstemme beslutninger om nybyggeri, tilpasninger og en bedre udnyttelse af den eksisterende boligmasse
- Indgå samarbejder og aftaler med boligorganisationerne om udlejning og forebyggelse af tomgang med afsæt i det lokale boligbehov.
- Understøtte en mere fleksibel anvendelse af tomme ældreboliger, så boligerne, fx kan anvendes til at fremme nære forebyggelsesindsatser, huse lokale sundhedstilbud mm.
- Understøtte gode rammer for offentlig transport og infrastruktur, så lokalområder ikke affolkes
One-pager om tilpasning af lokalområder med affolkning
De almene boligorganisationer samarbejder bredt med kommuner og regioner. Download en one-pager, der beskriver, hvordan almene boligorganisationer arbejder med tilpasning af lokalområder med affolkning og bidrager til at løse de lokale udfordringer, og hvordan kommunerne kan deltage i dette arbejde.

Andre mærkesager
Se alle mærkesager
Få din almene mærkesag hørt
Hvordan bruger man sociale medier under valgkampen? Hvordan skriver man en god artikel? Og hvem er modtageren, når man kommunikerer? Find tips og tricks til at komme til orde med din almene og lokale mærkesag op til kommunal- og regionsrådsvalget.