Lovforslagets overordnede formål er at modernisere og fremtidssikre elforsyningsloven gennem en tilpasning af rammerne for elproduktion, transmission, netvirksomhed, handel og øvrige elektricitetsaktiviteter. Klare og fremtidssikrede rammer for elsektoren skal understøtte et energisystem i balance, der leverer grøn omstilling og fortsat høj forsyningssikkerhed til rimelige forbrugerpriser.
Høringssvar
Modernisering og fremtidssikring af elforsyningsloven
BL – Danmarks Almene Boliger har den 5. juli 2021 modtaget høring over lovforslag om ændring af lov om elforsyning og forskellige andre love.
BL har følgende bemærkninger til høringen:
BL vil gerne bakke op om formålet, hvor reglerne for elforsyning gøres mere grønne, og hvor der er et mål om 70 pct. CO2-reduktion i 2030 og fokus på klimaneutralitet i 2050.
BL hilser det endvidere velkomment, at reglerne og ansøgningsproceduren for at etablere produktionsanlæg for producenter af f.eks. solenergi forenkles. Det er positivt, at der lægges op til, at der kan differentieres i tarifferne ud fra den geografiske placering for at fremme anlæggelsen af mindre VE-fællesskaber.
Den endelige model for tarifdifferentiering udarbejdes af Energinet og godkendes af Forsyningstilsynet, og vi forventer derfor, at tilsynet som godkendende myndighed vil sikre, at modellen også i praksis vil medføre, at der er incitament til at etablere lokale VE-fællesskaber.
Vi imødeser, at Energinet sender deres modelforslag i høring, førend det sendes til godkendelse hos Forsyningstilsynet.
BL havde med ændring af lovgivningen håbet, at man ville medtage de ønsker, vi tidligere har fremsat, i forhold til mulighederne for etablering af lokale energifællesskaber, som net-selskaberne ofte bremser.
BL har gennem mange år forsøgt at gøre myndighederne opmærksomme på, at almene boligområder oplever ugunstige betingelser og forhindringer, når de ønsker at etablere større fælles solcelleanlæg, hvilket vi også har påpeget i flere høringssvar gennem det sidste års tid.
Netselskabernes fortolkning af deres eneretsbevilling til distributionsnettene har i praksis spændt ben for en række gode – og for beboerne – fordelagtige solcelleprojekter. Tolkninger fra netselskaberne medfører et stop for opsætning af solceller i boligområderne i forbindelse med både nybyggeri og renoveringer – idet man ikke kan udnytte den egenproducerede strøm på tværs af bygningsmassen inden for den enkelte boligafdeling, fordi passage af en hovedmåler medfører pålæg af afgifter.
Vi har redegjort for udfordringerne i disse høringssvar:
- Delvis implementering af VE-direktivet
- Bekendtgoerelser der implementerer elmarkedsdirektivet
- Implementering af elmarkedsdiretivet i elforsyningsloven
BL opfordrer til, at de helt unødige barrierer for etablering af VE-anlæg fjernes, og at der sker en reel implementering af mulighederne for at etablere borgerenergifællesskaber i Danmark. Potentialerne er store, og det er et oplagt element i den ambitiøse grønne omstilling af Danmark, som de almene boligorganisationer meget gerne medvirker til.
Vi står gerne til rådighed for yderligere dialog om udvikling og etablering af borgerenergifællesskaber. Eventuelle spørgsmål kan rettes til teknisk konsulent Mikkel Jungshoved på mail mju@bl.dk.
BL har herudover ikke yderligere bemærkninger til høringen.
Med venlig hilsen
Bent Madsen
Adm. direktør