
Mere biodiversitet i byerne
Hvorfor skal vi fremme biodiversiteten?
Mange arter af dyr og planter i Danmark er pressede på grund af ensformige landskaber og intens arealanvendelse. Landets byområder rummer et stort potentiale for at skabe levesteder for eksisterende planter, insekter og fugle. Og øget biodiversitet gør ikke kun byerne smukkere – det kan også hjælpe med at øge robustheden over for klimaforandringer, skabe rekreative værdier for byens beboerne og styrke både sundhed og trivsel.
Almene boligers muligheder for at bidrage
Almene boligorganisationer arbejder aktivt for at fremme biodiversiteten ved at:
- Den almene boligsektor har 600.000 boliger fordelt på tværs af landets kommuner og huser godt 1 million beboere fordelt på 7.500 boligafdelinger. Disse boligafdelinger rummer samlet set ude- og fællesarealer på omtrent 110 kvadratkilometer1, som ofte ligger tilstødende til kommunale arealer, som f.eks. rekreative arealer.
- De almene boligorganisationer drifter allerede i dag udearealerne og et stigende antal steder med fokus på at forbedre biodiversiteten, og de kan dermed både fungere som sparring for kommunen eller indgå i eventuelle samarbejdsaftaler om at drifte fælles biodiversitetsområder.
1Ude- og fællesarealer indeholder også asfalterede områder som parkering og gangstier samt andre rekreative områder som f.eks. legepladser.
Kommunens muligheder for at bidrage
Kommunen kan understøtte biodiversiteten ved at:
- Indgå i partnerskaber med almene boligorganisationer med henblik på både vidensdeling, fælles driftsmodeller og at skabe større, sammenhængende biodiversitetsområder til gavn for natur og mennesker.
- Udarbejde enten tværkommunale eller lokale modeller for værdisætning af biodiversitet i kommunen.
- Sætte mål og skabe biodiversitetsstrategier for kommunens arealer, hvor relevante aktører som f.eks. boligorganisationer og erhvervsliv aktivt inddrages, og hvor forankringen for projekterne går på tværs af aktørkredsen.
- Implementere initiativer inden for biodiversitet i lokalplanlægningen.
- Prioritere støtte til biodiversitetsinitiativer, som går på tværs af arealer og aktører i kommunen.
- Lave informationskampagner, facilitere vidensdeling og koordination mellem aktører, der arbejder med biodiversitet og sikre synergier på tværs af projekter.
One-pager om mere biodiversitet i byerne
De almene boligorganisationer samarbejder bredt med kommuner og regioner. Download en one-pager, der beskriver, hvordan almene boligorganisationer arbejder med mere biodiversitet i byerne og bidrager til at løse de lokale udfordringer, og hvordan kommunerne kan deltage i dette arbejde.
