Skip to main content Skip to footer

Høringssvar

Høring over forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning (Gennemsigtighed i varmeforsyningsvirksomheder)

Oprettet: fredag den 23. august 2024
Sideansvarlig: Mette Nørgaard Larsen

BL – Danmarks Almene Boliger har den 1. juli 2024 modtaget Høring over forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning (ENS Id nr.: 3636649).

Prisloft på forbrugerpriser på fjernvarme
Det fremgår af lovforslaget, at der skal indføres et prisloft på forbrugerpriser på fjernvarme sammenlignet med en alternativ VE-varmekilde fx en individuel varmepumpe.

Fjernvarmen udgør en stor del af opvarmningen af de almene boliger i Danmark, og anvendes som opvarmning i 92 pct. af de almene boliger. BL finder det vigtigt at beskytte beboere imod store prisstigninger og bakker op om tiltag, der kan medføre løbende incitamenter til effektivisering og større gennemsigtighed i priserne på fjernvarme. Det er desuden en vigtig forudsætning for opfyldelse af det mål for effektivisering, der er underlagt den almene boligsektor. 

Tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg 
Med de foreslåede ændringer skabes mulighed for at vælge anden varmekilde, hvis varmeforsyningsvirksomhedens forbrugerpris inden for en rimelig periode ikke kan holde sig under det foreslåede prisloft.

BL er således af den opfattelse, at almene boligorganisationer skal have mulighed for at vælge den forsyningsform, der er bedst, billigst og mest bæredygtig for dem. De skal ikke forblive bundet til et 
kollektivt varmeforsyningsanlæg, hvis andre varmekilder er bedre og billigere alternativer. Der kan være områder særligt decentralt og uden for byerne i mindre tæt bebyggelse, hvor der er økonomisk attraktive alternativer til fjernvarmen, som den almene boligsektor ikke skal begrænses adgang til.

En særlig problemstilling ved de foreslåede ændringer er dog ansvaret for strandede omkostninger for afholdte investeringer og serviceringen af gælden på disse. Der bør sikres en ordentlig håndtering af fremtidige afskrivninger for at undgå, at fjernvarmeforbrugere, der ikke kan eller må skifte til alternativ varmeforsyning, kommer til at hænge på disse strandede omkostninger, der ikke dækkes af et udtrædelsesgebyr, og vil opleve store stigninger i deres varmeregninger, fordi de skal 
bære en uforholdsmæssig stor del af afskrivningsbyrden.

Udviklingen bør monitoreres løbende, og det bør undersøges, hvordan denne risiko kan afhjælpes, og evt. støttepakker kan gives.

Venlig hilsen

Bent Madsen