Når man er lejer i en almen bolig har man forskellige rettigheder. Læs om lejeres ret til at bytte, fremleje og overtagelse af en almen bolig.
Vidensblad
Bytte, fremleje og overtagelse af boligen
Bytteret
En lejer har ret til at bytte bolig med en lejer af en anden lejebolig. Der er ikke krav om at bytningen skal være imellem to almene lejere - der er også mulighed for at bytte med en lejer, der bor hos en privat udlejer.
Dog er der situationer, hvor udlejeren kan og skal modsætte sig bytte:
- Hvis den fraflyttede lejer ikke har beboet boligen i 3 år.
- Hvis boligen ved bytning vil blive beboet af flere end 1 person pr. beboelsesrum, eller
- Hvis udlejeren i øvrigt har rimelig grund til at modsætte sig det pågældende bytte.
Man kan ikke lave bytte mellem tre lejere eller flere. Bytte kan kun ske mellem to lejer.
Hvis en af boligerne i et bytte er beliggende i et udpeget udsat område (herunder et parallelsamfund eller et omdannelsesområde), skal den lejer, som flytter ind i boligen ved et bytte, leve op til de obligatoriske fleksible kriterier, som gælder ved almindelig udlejning i området. Bytteretten i forebyggelsesområder er til gengæld ikke begrænset.
I visse boligtyper er der begrænsninger i retten til at bytte:
- I plejeboliger, ældreboliger og ungdomsboliger skal den, man bytter med, være i målgruppen for boligtypen. Det samme gælder formentlig i skæve boliger. Alternativt skal kommunen godkende byttet.
- Kommunen og boligorganisationen kan aftale, at lejere af udslusningsboliger ikke kan bytte bolig i den periode, hvor lejeren modtager huslejetilskud fra kommunen.
Reglerne om bytte findes i almenlejelovens § 69.
Fremlejeret
En lejer har ret til at fremleje sin bolig helt eller delvist. Lejeren ikke må kræve mere i leje, end han selv betaler for boligen.
Hvis boligen er beliggende i et udpeget udsat område, skal fremlejetageren leve op til de obligatoriske fleksible kriterier, som er gældende ved almindelig udlejning i området. Fremlejeretten i forebyggelsesområder er til gengæld ikke begrænset.
Delvis fremleje
Lejeren kan højst fremleje halvdelen af boligens beboelsesrum. Boligorganisationen skal modsætte sig fremlejen, hvis det samlede antal personer, der kommer til at bo i boligen, overstiger antallet af beboelsesrum.
Fuld fremleje
En lejer, der midlertidigt har fravær fra sin bolig pga. sygdom, forretningsrejse, studieophold, midlertidig forflyttelse eller lign., har ret til at fremleje hele sin bolig i indtil 2 år. Boligorganisationen kan modsætte sig fremlejen, hvis det samlede antal personer, der kommer til at bo i boligen, overstiger antallet af beboelsesrum.
Reglerne om fremleje findes i lov om leje af almene boliger §§ 64- 66.
Fortsættelse af lejemålet ved dødsfald
Dør lejeren, har en ægtefælle ret til at fortsætte lejeforholdet.
Dør en lejer uden at efterlade sig en ægtefælle, har en anden person, der i en periode på mindst 2 år umiddelbart forud for dødsfaldet har haft fælles husstand med lejeren, ret til at fortsætte lejeforholdet. Udlejeren kan i særlige tilfælde tillade, at den anden person fortsætter lejeforholdet, selv om husstandsfællesskabet har varet under 2 år.
Reglerne findes i lov om leje af almene boliger § 71.
Fortsættelse af lejemålet ved separation/skilsmisse
Par kan overtage, hvem der skal have lejemålet efter en separation eller skilsmisse. Hvis de ikke kan blive enige, er det ikke boligorganisationen, er det familieretshuset, der afgør, hvem der fortsætter lejeforholdet.
Fortsættelse af lejemålet ved samlivsophævelse
Når to parter ophæver samlivet og den fælles husstand, kan de aftale, hvem der skal fortsætte lejeforholdet. Det er dog et krav, at parterne har haft fælles husstand i mindst 2 år forud for samlivsophævelsen. Det er ikke et krav, at den fælles husstand har eksisteret i den konkrete bolig i 2 år.