Skip to main content Skip to footer

Leje af en almen bolig

Boligtyper

Her kan du se beskrivelsen af de tre typer almene boliger samt hente lejekontrakter.

Oprettet: fredag den 21. december 2018
Opdateret: onsdag den 28. august 2024

Der findes tre typer almene boliger: Familieboliger, ungdomsboliger og ældre- og plejeboliger. Her finder beskrivelse af målgruppen for og opskrivning til de tre boligtyper.

En almen familiebolig er en almindelig udlejningsbolig i en almen boligorganisation, hvor det ikke er fastlagt, hvem der må bo i boligen. Alle kan bo i en familiebolig, uanset om de er enlige eller en større familie.


Venteliste

Almene familieboliger udlejes efter venteliste, dvs. til den der har været skrevet op i længst tid. Man kan skrive sig op til en bolig, når man er fyldt 15 år. Det koster et beløb at lade sig skrive op til boliger og et årligt gebyr for at stå på venteliste. Beløbet skal dække udgiften til at føre ventelister.


Fleksibel udlejning

I nogle boligafdelinger er der indført fleksibel udlejning ved aftale mellem kommunen og boligorganisationen. Det betyder, at der er særlige kriterier, der giver fortrinsret til alle de ledige boliger eller til en del af dem. Når der er fleksibel udlejning, er det den boligsøgende, der har været skrevet op i længst tid og samtidig opfylder kriterierne, som får den ledige bolig.

I boligområder, som er udpeget som forebyggelsesområder eller som udsatte boligområder, er fleksible kriterier om at være i beskæftigelse eller under uddannelse obligatoriske.

Man skal dokumentere, at man opfylder de fastlagte kriterier, når man får et tilbud om en ledig bolig.


Kommunal anvisning

Kommunen har ret til at få hver 4. ledige bolig i den enkelte boligafdeling, så kommunen kan anvise den til borgere med akutte boligsociale behov. Kommunen beslutter selv, om den vil benytte denne mulighed, og det er ikke alle kommuner, der har villet benytte sig af muligheden. Kommunen beslutter også, hvordan den vil definere, hvad der udgør et akut boligsocialt behov. Kommunerne fører ikke egentlige ventelister, men skal ved hver ledig bolig foretage en vurdering af, hvem der har det største behov.

Kommunen og boligorganisationen kan indgå aftaler om en højere eller lavere andel af boliger til kommunal anvisning – eller om en anden måde at udvælge boligerne til den kommunale anvisning på.


Intern oprykning
Når man har en almen familiebolig, kan man få fortrinsret til en anden bolig i samme boligorganisation. Der kan være fastsat krav om, at man skal have boet i den nuværende bolig i 2 år, før man opnår denne mulighed. Også opskrivning på den interne venteliste kan koste et gebyr.


Særlige familieboligtyper
Nogle boliger er udlejet efter særlige aftaler, selv om de er familieboliger. Det drejer sig bl.a. om boliger i bofællesskaber, udslusningsboliger og boliger med et midlertidigt huslejetilskud. Disse boligtyper har særlige vilkår, som fx særlige målgrupper, og nogle boligtyper kan kun anvises af kommunen. Se nærmere om disse typer her: Aftalekoncepter for andre boligtyper

Almene ældre- og plejeboliger er bygget til ældre og personer med et handicap, som har behov for en særligt indrettet bolig. 

Kommunen anviser til de ledige ældreboliger. Der er regler om frit valg for ældre og borgere med handicap. Det vil sige, at man kan lade sig skrive op til ældreboliger i andre kommuner, hvis man opfylder kriterierne for at få en ældrebolig.

Almene ungdomsboliger kan være helt almindelige boliger, der blot er små og egnet til personer på SU. Det kan også være boliger, der er opført som kollegiegange med fælles køkken eller badeværelse.


Målgruppe

Almene ungdomsboliger skal udlejes til unge under uddannelse eller unge med særlige behov. Selv om boligerne hedder ungdomsboliger, så er der ikke en egentlig aldersgrænse for, hvem der må bo i boligerne.


Opskrivning og udlejning
Kommunen udlejes efter kriterier, som fastlægges af kommunen. Typisk kan kriterier handle om afstand til uddannelsesstedet. Nogle steder er der lavet fælles anvisning af ungdomsboliger, mens man andre steder skal søge dem via den enkelte boligorganisation.

Der kan ikke opkræves et gebyr for opskrivning til ungdomsboliger.


Kommunal anvisning
Kommunen har ret til at få hver 4. ledige ungdomsbolig, så kommunen kan anvise den til borgere med akutte boligsociale behov. Men kommunen og boligorganisationen kan også aftale, at boligerne findes på en anden måde. 

Ligesom ved familieboliger beslutter kommunen selv, om den vil benytte denne mulighed, og hvordan den vil definere, hvad der udgør et akut boligsocialt behov. Kommunerne fører ikke egentlige ventelister, men skal ved hver ledig bolig foretage en vurdering af, hvem der har det største behov.

Landsbyggefondens temastatistik kan du se mere om boligtyper fordelt på areal og kommuner.

Blanketter mv.

Der er udviklet en autoriseret lejekontrakter til almene boliger, som alle boligorganisationer bør benytte.

Kontrakten hedder Typeformular B 1998 og bruges til alle typer af almene boliger, dvs. både til familie-, ungdoms- og ældreboliger. Der er også en særlig formular, som kun kan bruges til ungdomsboliger.

Anvisning og udlejning

BL har udarbejdet et inspirationsmateriale til, hvordan der kan indgås strategiske aftaler om anvisning og udlejning mellem boligorganisationerne og kommunen. Materialet leder i en aftaleforhandling parterne igennem en drøftelse af de forskellige forhold i forbindelse med kommunal anvisning til familie- og ungdomsboliger afhængig af, hvad der lokalt findes behov for.