Analyser
Analyse: Udviklingen i almene boliger med tomgangsleje
Antallet af almene boliger, der påfører boligafdelingerne et økonomisk tab som følge af tomgangsleje, er mere end fordoblet over de seneste fem år, og tæller i dag omkring 4.000 ledige almene familie- og ungdomsboliger på landsplan. I 2023 indebar det samlede udgifter til lejetab på knap 300 mio. kr. ifølge boligafdelingernes regnskabstal. Den markante stigning i tomgangsledighed over de seneste år omfatter såvel familieboliger som ungdomsboliger, og har været en tendens på tværs af landet, om end stigningen har været mest iøjefaldende i Jylland, jf. Figur 1.
Figur 1. Udvikling i almene boliger med tomgangsleje fordelt på regioner
Kilde: Landsbyggefondens ledighedsstatistik.
Der vurderes at være flere forskellige årsager til udviklingen i tomgangsledige boliger alt efter geografi og boligtype. Grundlæggende er det dog et udtryk for et misforhold i udbud og efterspørgsel af boliger og lejere. For familieboliger vurderes stigningen først og fremmest at kunne henføres til en betydelig stigning i antallet af private lejeboliger og en ubalance i udbud og efterspørgsel af boliger, særligt i de større bykommuner i Midt- og Østjylland. En anden drivende faktor er en generel affolkning i yderkommunerne, og deraf en lavere boligefterspørgsel. For ungdomsboliger vurderes udviklingen primært at kunne henføres til et fald i antallet af unge og studerende i byer med forholdsvis mange ungdomsboliger udenfor de store byer.
Et nærmere kig på de karakteristika, der kendetegner tomgangsledige boliger indikerer, at såsom by-størrelse, bygningens opførelsesår og boligstørrelse har betydning. Der er dog ikke tale om et entydigt billede, hvilket skal ses i lyset af, at udviklingen i tomgangsledige boliger har været drevet af forskellige faktorer alt efter geografi og boligtype.