Ny model for kapitalforvaltning giver boligorganisationerne mulighed for at investere op til 30 pct. af afdelingernes henlæggelsesmidler i noterede aktier og virksomhedsobligationer. Landsbyggefonden vil varetage en tilsynsrolle i forhold til et løbende tilsyn med den enkelte boligorganisations forvaltede midler og investeringsstrategi. Med indførelse af nye regnskabskrav sikres bl.a. gennemsigtighed i investeringer og i boligorganisationernes aflønning af direktører og udbetaling af vederlag til organisationsbestyrelsesmedlemmer.
Høringssvar
Ændring af driftsbekendtgørelsen nye regnskabskrav vedr. aflønning af direktører og vederlag til organisations bestyrelsesmedlemmer samt ny model for kapitalforvaltning
BL – Danmarks Almene Boliger har den 20. januar modtaget høring vedrørende bekendtgørelse om drift af almene boliger.
I høringsudkastet til ændring af driftsbekendtgørelsen lægges der op til, at 30 pct. af afdelingernes henlæggelsesmidler skal kunne placeres i noterede aktier og virksomhedsobligationer forvaltet af professionelle porteføljeforvaltere og under tilsyn fra Landsbyggefonden. Denne udvidelse af mulighederne for placering af henlæggelser er meget positiv og kan både bidrage til gennemsnitligt højere afkast og en større grad af robusthed, fordi henlæggelserne kan placeres i en bredere vifte af aktiver. Helt afgørende er der også lagt stor vægt på styring af risici med inddragelse af professionelle aktører, krav om fastlæggelse af investeringsstrategi samt tilsyn fra Landsbyggefonden.
Herudover foreslås det, at ledelsesomkostningerne i regnskaberne opsplittes på de enkelte direktionsmedlemmer og vederlagene til organisationsbestyrelsesmedlemmerne også indgår med opdeling på formand og næstformand samt resten af bestyrelse, herunder vil evt. vederlag for byggeri også indgå. Dette bidrager til en øget gennemsigtighed og kan afløse den statistik over direktørlønninger, som BL indhenter og udgiver.
BL er bekendt med Landsbyggefondens høringssvar, herunder bemærkninger omkring afgrænsning af investeringsmuligheder, således at der ikke utilsigtet sker indskrænkninger i forhold til de gældende regler.
Herudover anfører Landsbyggefonden, at de persondataretlige spørgsmål omkring indhentning af løn- og vederlagsdata og den videre behandling af disse må fastlægges i det kommende administrationsgrundlag.
BL har ikke yderligere bemærkninger til høringen.
Med venlig hilsen
Bent Madsen
Adm. direktør