Svar
Opsætning af hoppeborge, trampoliner og svømmebassiner på fællesarealerne af og til et stort ønske fra beboerne, men kan give udfordringer - bl.a. i forhold til ansvaret for skader.
Udgangspunktet er, at der må opsættes hoppeborge, svømmebassiner, trampoliner osv. på afdelingens fællesareal, hvis afdelingsmødet har fastsat det i husordenen og angivet nærmere retningslinjer. Men det stiller høje krav til agtpågivenhed, og det bør nøje overvejes, om det er hensigtsmæssigt i forhold til den risiko for erstatningsansvar, som boligorganisationen påtager sig.
Tilgængelighed
Hvis man sætter en havetrampolin op på et fællesareal, så anses trampolinen for at være offentligt tilgængelig. Dette er også selvom trampolinen, hoppeborgen mv. kun må bruges af afdelingens beboere. Trampolinen, hoppeborgen mv. er også offentlig tilgængelig, selvom det med skiltning er signaleret, at trampolinen kun er til brug for afdelingens beboere, eller hvis fællesarealet er indhegnet.
Er en trampolin eller en hoppeborg placeret på et fællesareal, finder bygningsreglementets regler i kapitel 16 som udgangspunkt anvendelse. Der stilles bl.a. krav om godkendelse efter europæisk standard for legepladsredskaber og underlag samt til vedligeholdelse og reparation trampolinen, så der opnås sikkerhed mod personskader.
Opsætning uden afdelingsmødets godkendelse
Hvis en beboer imod husordenen opsætter f.eks. en trampolin på fællesarealet uden at dette er tilladt i husordenen, er beboeren ansvarlig for eventuelle skader som følge af manglende vedligeholdelse og manglende overholdelse af sikkerhedskrav.
Det følger af byggelovens § 17, at en ejendomsejer er forpligtet til at bringe ulovlige forhold på ejendommen til ophør. Ejendomspersonalet bør efter henvendelse fra afdelingsbestyrelsen eller på egen opfordring straks påtale opsætningen over for beboeren og kræve nedtagning - for at undgå, at afdelingen som ejendomsejer ikke pålægges et eventuelt erstatningsansvar, fordi afdelingen har forholdt sig passivt til opsætningen.
Hvis beboeren ikke retter sig efter påbud om nedtagning straks, bør ejendomspersonalet sørge for at fjerne trampolinen fra området.
Opsætning med afdelingsmødets godkendelse
Hvis en beboer ønsker, at det skal være muligt midlertidigt at opsætte trampoliner, hoppeborge, svømmebassiner mv. på boligafdelingens fællesarealer, kan der fremsættes forslag om dette på et afdelingsmøde.
Hvis afdelingsmødet godkender forslaget, er det vigtigt, at afdelingsmødet meget præcist angiver, hvilke aktiviteter der må opsættes, og at der fastsættes nogle klare betingelser for opsætningen og anvendelsen i husordenen.
Hvis afdelingsmødet f.eks. beslutter, at man må opsætte badebassin, så kan det være en god idé at angive, hvor på fællesarealerne badebassinet må opsættes. Det er også en god idé at angive en tilladt størrelse for bassinet for at undgå oversvømmelse og eventuel vandskade på ejendommen. Det bør også angives, hvordan man skal tømme bassinet, da klor er giftigt for vandmiljøet.
Hvis en beboer opsætter en trampolin elle hoppeborg midlertidig i overensstemmelse med husorden, har beboeren som ejer af aktiviteten ansvaret for at overholde alle relevante regler. Og boligafdelingen/boligorganisationen kan også blive ansvarlig, hvis fx kravene i bygningsreglementet ikke er iagttaget af beboeren, og der ikke gribes ind.