Skip to main content Skip to footer

Analyser

Ungeindsatsen i Korskærparken

Fokus på uddannelse i helhedsplanen i Korskærparken

Den boligsociale helhedsplan i Fredericia har siden 2014 haft særligt fokus på unges uddannelse og beskæftigelse. I samarbejde mellem boligorganisationerne, kommunen og andre aktører har de unge i området fået tilbud om at deltage i uddannelsesfremmende aktiviteter i form af bl.a. uddannelsesplaner, praktikker, træning og psykoterapi, samt undervisning i kompetencer såsom netværksdannelse og samarbejde. Helhedsplanen har også faciliteret et socialt fællesskab for områdets piger, mens drengene i området har haft mulighed for at deltage i et længerevarende forløb med formålet om at lære at drive egen virksomhed. Derudover har der været etableret et fremskudt beskæftigelsesindsats for alle områdets beboere i den erhvervsaktive alder.

 

Flere unge fuldfører en erhvervsfaglig uddannelse og de unges indkomster stiger

Andelen af unge i aldersgruppen 22 til 27 år i Korskærparken, som har gennemført en erhvervsfaglig uddannelse, er begyndt at stige efter indsatsernes start og vokset fra 15 pct. i 2015 til 23 pct. i 2022, se Figur 1. Andelen, der gennemfører en erhvervsfaglig uddannelse, blandt unge i helhedsplansområdet er således blevet gradvist 8-15 procentpoint højere end blandt unge i kontrolafdelinger, efter de uddannelses- og beskæftigelsesrettede indsatser blev implementeret.

Figur 1. Udviklingen i andelen af unge, der har fuldført en erhvervsuddannelse

Note: Andelen for ’alle’ beregnes pba. beboere i Korskærparken, som i det pågældende år er i alderen 22 til 27 år. Andelen for ’boet mindst 3 år’ beregnes pba. beboere, der har boet i Korskærparken i mindst tre sammenhængende år, og som i det pågældende år er i alderen 22 til 27 år.

Kilde: BL’s egne beregninger på baggrund af Danmark Statistiks registerdata.

I samme periode har den gennemsnitlige erhvervsindkomst for unge i alderen 16 til 27 år i både Korskærparken og kontrolområdet været stigende. Indkomsten er dog steget relativt mest for de unge i Korskærparken således, at indkomstgabet mellem de to grupper unge indsnævres betydeligt over tid. Fra 2015 til 2022 stiger den gennemsnitlige erhvervsindkomst for unge i Korskærparken fra 48.000 kr. om året til 109.000 kr. om året, svarende til en stigning på 127 pct. Tilsvarende stiger den gennemsnitlige erhvervsindkomst for unge i kontrolområdet fra
74.000 kr. i 2015 til 116.000 kr. i 2022, svarende til en stigning på 57 pct. 

Figur 2. Udviklingen i gns. erhvervsindkomst for 16-27-årige

Note: Erhvervsindkomst dækker over lønindkomst, overskud af selvstændig virksomhed og arbejdsmarkedsbidragspligtige honorarer.

Kilde: BL’s egne beregninger på baggrund af Danmark Statistiks registerdata.

Samlet set peger resultaterne på, at indsatserne i Korskærparken har medvirket til, at flere områdets unge bliver faglærte, hvor der ellers forventes mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden, da færre unge i dag vælger erhvervsfaglige uddannelser end hidtidigt.