Skip to main content Skip to footer

Høringssvar

Udvidelse af ordning om udslusningsboliger

Der er stillet lovforslag om udvidelse af målgruppen for udslusningsboliger, som også giver mulighed for at anvende ungdoms- og ældreboliger som udslusningsbolig. 

Oprettet: fredag den 11. december 2020
Opdateret: onsdag den 12. juni 2024
Sideansvarlig: Susan Fiil Præstegaard

BL – Danmarks Almene Boliger har den 16. november 2020 modtaget høring over udkast til lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger af Social- og Indenrigsministeriet.

Høringen er relevant for BL’s medlemmer, fordi lovforslaget udvider muligheden for anvendelse af boliger som udslusningsboliger.

BL har derfor følgende bemærkninger til udkastet:

Udvidelse af boligtyper til udslusningsboliger

Formålet med de foreslåede ændringer er at styrke mulighederne for også at hjælpe udsatte borgere på kvindekrisecentre til en udslusningsbolig. Herudover er formålet at inddrage andre boligtyper for at skabe større fleksibilitet for kommunerne. Der lægges op til, at denne boligtype også kan være ungdoms- og ældreboliger.

Af ændringsforslaget fremgår det, at udvidelsen ikke gælder for almene ungdomsboliger, der er tilvejebragt ved ommærkning af almene familie- og ældreboliger og for startboliger samt studieboliger etableret efter § 19 i lov om planlægning.

Ældreboliger er dog begrænset til de boliger, hvortil der generelt set mangler efterspørgsel fra den berettigede personkreds.

BL finder ikke, at det fremgår tilstrækkeligt klart af det fremsendte høringsmateriale, om en ungdomsbolig, som anvendes som udslusningsbolig, også kan bruges til anvisning af andre borgere end unge, og opfordrer derfor til en præcisering.

Målgruppen for udslusningsboliger er typisk sårbare personer, og en vellykket boperiode både for den enkelte person i udslusningsboligen og naboerne kan afhænge af, at der stilles de nødvendige sociale indsatser til rådighed. Med udvidelsen af typen af udslusningsboliger til ældreboliger og ungdomsboliger er det også vigtigt, at der i anvisningen tages det fornødne hensyn til sårbare ældre naboer og til, at ungdomsboligerne også kan fungere som studiemiljø. På den måde vil udslusningsboligerne fungere bedst efter formålet.

Ophør af udslusningsboligens lejeperiode

I materialet omtales det flere steder, at når perioden, hvor boligen har status som udslusningsbolig, på de foreslåede op til 5 år er ophørt, så overgår boligen til at blive en bolig for lejeren på almindelige opsigelsesvilkår.

BL ønsker en præcisering af, om det er meningen, at der ved enhver udlejning til udslusningsbolig, skal ske overgang til lejekontrakt på almindelige opsigelsesvilkår – og i så fald finder BL, at der er behov for en nærmere redegørelse af, hvordan dette hænger sammen med ventelistereglerne i henhold til lov om almene boliger og udlejningsbekendtgørelsen.

Hvis ovenstående er hensigten, så foreslår BL, at dette fremgår som særskilt hjemmel i udlejningsbekendtgørelsen. BL foreslår desuden, at det i hjemlen bestemmes, at udlejningsreglerne ikke skal finde anvendelse ved udslusningsboliger, der overgår til almindelige lejeboliger.

Kommunernes garanti ved fraflytning

Ifølge gældende regler hæfter kommunen for kontraktmæssig istandsættelse ved lejerens fraflytning af udslusningsboliger. Dette er for at undgå, at udgifter til istandsættelse af boliger, som ikke er i kontraktmæssig stand ved fraflytning, skal betales af afdelingen og dermed de andre beboere.

BL finder det hensigtsmæssigt, at kommunen fortsat garanterer for lejernes kontraktmæssige istandsættelse af boligen ved fraflytning, selvom boligen ikke længere er kategoriseret som en udslusningsbolig. Hvis dette ikke er tilfældet, kan dette få uhensigtsmæssige økonomiske konsekvenser for de øvrige beboere også i henholdsvis ungdoms- og ældreboliger, hvor der er fokus på at holde huslejen på et lavt niveau – og BL opfordrer til, at det uddybes, om kommunen i dette tilfælde (fortsat) garanterer for lejernes kontraktmæssige istandsættelse ved fraflytning.

Ved behov for uddybning af ovenstående kan juridisk konsulent, Anni Pedersen, kontaktes på mail anp@bl.dk.

 

Med venlig hilsen


Bent Madsen
Adm. direktør