Skip to main content Skip to footer

Vidensblad

Opstart af byggeriet

Oprettet: torsdag den 1. august 2024
Opdateret: fredag den 16. august 2024

Udarbejd en lærlingeplan

En lærlingeplan er et nyttigt værktøj til at opnå det antal lærlinge, I ønsker jer på jeres byggeri. Værktøjet giver jer en plan for hvilke lærlinge (fag) der er behov for og hvornår. Det giver jer mulighed for at følge op løbende og bevare fokus på indsatsen.

Et krav om en lærlingeplan kan med fordel indgå i udbuddet og i kontrakten, hvor entreprenøren skriver under på at levere tal ind til lærlingeplanen løbende. Lærlingeplanen bør bruges som styringsværktøj hele vejen igennem byggeprocessen. 

Lærlingeplanen udarbejdes af total eller hovedentreprenør i opstartsfasen til byggeprocessen. Herefter skal I godkende den, for at sikre at måltallet fra udbuddet og kontrakten opfyldes.

Kom godt fra start med et opstartsmøde

Som bygherre er det jer, som træffer valget om en aktiv uddannelses- og beskæftigelsesindsats, og derfor er det også jeres ansvar, at jeres visioner og mål er synlige for de øvrige parter på byggesagen. Et opstartsmøde om oplæring og beskæftigelse er en god måde at skabe denne synlighed. Forslag til dagsorden for opstartsmøde.

Implementeringsstøtte fra eksterne aktører

Ud over teamet i Bygherreforeningen er der en række andre relevante aktører som kan hjælpe jer med at løfte lærlingeopgaven.

Erhvervsskolerne
Et lærlingeforløb er den praktiske del af en erhvervsuddannelse til fx murer, tømrer, anlægsgartner eller elektriker. En erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlæg tager typisk 3-4 år, men der er mange muligheder for at sammensætte et lærlingeforløb af kortere eller længere varighed.

På alle erhvervsskoler er der ansat opsøgende praktikkonsulenter, der skal hjælpe eleverne med at finde lærepladser, hjælpe med papirarbejdet i forbindelse med en lærlingeaftale og godkende praktikvirksomheder.

Har jeres entreprenører udfordringer med at finde lærlinge kan de være behjælpelige.

Kort over tekniske skoler i Danmark.

Jobcenteret
Hvis I lægger vægt på, at der skabes muligheder for de beboere i afdelingen eller kommunen, der mangler tilknytning til arbejdsmarkedet og har brug for jobtræning, kan I kontakte det lokale jobcenter.

Her kan det være en mulighed at indgå aftaler om, at byggevirksomheden i samarbejde med kommunen sikrer f.eks. virksomhedspraktik, løntilskudsjob eller andre former for aktivering. I udsatte boligområder er det også en mulighed at indgå aftaler om ferie- og fritidsjobs til de unge i boligområdet især i forbindelse med større renoveringer og helhedsplaner.

Find det lokale jobcenter

Andre samarbejdspartnere
Der kan være lokale aktører som kan bidrage til jeres indsats. F.eks. Ungdommens Uddannelsesvejledning. Det lokale UU-Center har til opgave at vejlede unge under 25 år om ungdomsuddannelse og fremtidigt erhverv.

Lokale projekter med godt kendskab til afdelingens beboere såsom fritidsjobindsats, fædregrupper, pigeklubber osv. kan også være relevante.