Skip to main content Skip to footer

Moms på ejendomsadministration

Reglerne om moms er forskellige i forhold til om der er tale om intern eller ekstern administration. Intern administration af egne afdelinger inden for boligorganisationen er altid momsfri. 

Oprettet: torsdag den 1. august 2024
Opdateret: torsdag den 15. august 2024

Intern administration af egne afdelinger inden for boligorganisationen er altid momsfri.

Ved ejendomsadministration for andre almene boligorganisationer skal der svares moms, idet eventuel momsfritagelse vil være konkurrenceforvridende.

Hvis en boligorganisation både driver virksomhed med momspligtig ekstern ejendomsadministration og virksomhed med momsfrie aktiviteter, som f.eks. intern udlejningsvirksomhed eller ejendomsadministration, har  boligorganisationen ret til et delvist momsfradrag af fællesomkostninger. Det delvise momsfradrag (momsfradragsprocenten) opgøres på baggrund af en omsætningsfordeling (husleje).

Der skal ikke svares moms af bidrag til arbejdskapital i et alment administrationsselskab. 

Se nærmere momslovens § 13, stk. 1, nr. 8 og momslovens § 13, stk. 1, nr. 19 om moms på ejendomsadministration.

Der henvises endvidere til BL Informerer 1318 .

 

Fællesregistrering af administrationsselskab og boligorganisationer

SKAT har taget stilling til spørgsmålet om man i et administrationsselskab kan spare momsen ved en såkaldt fællesregistrering efter momsloven.

Fællesregistrering betyder, at de fællesregistrerede virksomheder - f.eks. et alment administrationsselskab og de tilknyttede almene boligorganisationer - momsmæssigt kan betragtes som én virksomhed således, at udveksling af varer og ydelser er momsfrie.

Dette blev afvist af SKAT i en konkret sag, hvortil kommer, at en sådan eventuel tilladelse anses for at være i strid med den almene boliglovgivning. Se nærmere momslovens § 47, stk. 4.


Splitansættelser af medarbejdere for at spare moms

Splitansættelse indebærer, at den eller de pågældende administrative medarbejdere flyttes fra ansættelse i en administrerende organisation til ansættelse direkte i den boligorganisation, som får udført opgaverne, f.eks. udlejning. Dermed bliver ydelsen intern og momsfri.

Sådanne splitansættelser bør dog kun foretages efter særligt grundige overvejelser, der tillige bør ske i samarbejde med organisationens advokat, revisor og SKAT, inden den iværksættes, ikke mindst for senere at undgå kedelige sager om evt. efterbetaling af moms, bøder osv. Herved skal det naturligvis kunne dokumenteres over for SKAT, at der er tale om en reel intern ansættelse.

Man skal endvidere være opmærksom på det administrative besvær, der er forbundet med sådanne ansættelser, og at sådanne overførsler af opgaver og medarbejdere som udgangspunkt er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven.


Momsfritagelse ved ”selvstændig gruppe”

To boligorganisationer har i en konkret sag fra 2012 fået fritagelse for moms for egen administration ved at etablere en såkaldt ”selvstændig gruppe” efter momsloven.

SKAT stillede en række betingelser i et bindende svar, og herefter dannede de 2 boligorganisationer en ”selvstændig gruppe” i form af en særlig type almen administrationsorganisation, hvis oprettelse og vedtægter mv. var godkendt af kommunen.

Der er tale om mindst 4 betingelser for at ydelser fra ”gruppen” er omfattet af momsfritagelsen:

  1. Den aktivitet, som hver af gruppens deltagere udøver, skal enten være momsfritaget efter andre bestemmelser eller falde helt uden for momslovens anvendelsesområde.
  2. Ydelserne skal være direkte nødvendige for deltagernes virksomhed. Medlemmernes betaling skal svare nøjagtigt til deres andel af udgifterne.
  3. Momsfritagelsen må ikke (i sig selv) fremkalde konkurrencefordrejning.
  4. SKAT stillede endvidere krav om, at den selvstændige gruppe ikke må drives med hverken underskud eller overskud.

Svaret fra SKAT var bindende i ca. 5 år, men svaret gælder kun for spørgernes momsmæssige forhold, som der står i afgørelsen.

På denne baggrund må BL anbefale medlemmer, som måske har mulighed for at opnå denne særlige momsfritagelse, at gøre det i nøje samråd med både sagkyndige, såsom advokat og revisor, og naturligvis med SKAT og den pågældende kommune.

Se nærmere om ”selvstændig gruppe” efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 19.