Analyser
Mini-analyse: Så udbredt er bander og kriminelle familier i de mest udsatte områder

A&B Analyse har for BL–Danmarks Almene Boliger gennemført en spørgeundersøgelse blandt de almene boligorganisationer, der ejer områderne på Justitsministeriets liste over det, ministeriet kalder særligt udsatte boligområder. Boligorganisationerne spørges blandt andet om, hvorvidt der efter deres opfattelse fortsat er problemer med bander og multikriminelle familier i de listede områder er. En tilsvarende analyse blev lavet for syv år siden.
Færre bander
I den seneste undersøgelse er der kun lidt over halvdelen af de adspurgte boligorganisationer, der svarer ja til, at deres listede områder lider under bandekriminalitet. I tilsvarende undersøgelse fra 2017 var det to tredjedel af områderne. Til gengæld er problemet svært at komme af med. Boligorganisationer bag tre områder, svarer bekræftende på, at problemet har været aktuelt i mere end 20 år..
Færre multikriminelle familier
En årsag, til at bander flere steder tilsyneladende har mistet grebet, kan være, at politi og andre myndigheder har haft en vis succes med at udfordre de multikriminelle familier: Kun i tre af de 17 områder, på justitsministeriets liste kan boligorganisationerne bekræfte at have bander med flere fra samme familie.I den foregående undersøgelse var det i mere end tre ud af fire områder.
Forbedret politiindsats
Bag de gode resultater synes der ifølge boligorganisationerne at ligge en klart forbedret lokal indsats fra politiet. Ligesom der også er et klar flertal blandt boligorganisationerne, som mener, at kommunale medarbejdere, politi og andre myndigheder er blevet bedre til at forhindre, at unge følger ældre familiemedlemmers kriminelle løbebane. Der er også overvældende tilslutning til, at ssp-samarbejdet i boligområdet virker.