Skip to main content Skip to footer

Drift og administration

Lokal afledning af regnvand (LAR)

Lokal afledning af regnvand (LAR) er en metode, hvor regnvand håndteres lokalt frem for at ledes direkte til kloaksystemet. Målet er at reducere belastningen på kloakkerne, mindske risikoen for oversvømmelser og fremme bæredygtig vandhåndtering.

Oprettet: tirsdag den 7. januar 2025
Sideansvarlig: Thorbjørn Færing Asmussen

Hvad er LAR?

LAR indebærer, at regnvand enten nedsives, fordamper, optages af beplantning eller genanvendes på stedet. Dette kan opnås gennem forskellige løsninger som regnbede, grønne tage, permeable belægninger og opsamlingstanke. Ved at integrere disse løsninger i bymiljøet kan man effektivt håndtere regnvand og samtidig skabe grønne og rekreative områder.


Fordele ved LAR

  • Reduktion af oversvømmelser: Ved at håndtere regnvandet lokalt mindskes risikoen for overbelastning af kloaksystemet og dermed oversvømmelser.
  • Forbedret vandkvalitet: LAR-løsninger kan filtrere forurenende stoffer fra regnvandet, inden det når grundvandet eller vandløb.
  • Øget biodiversitet: Grønne LAR-løsninger som regnbede og grønne tage skaber levesteder for planter og dyr, hvilket fremmer biodiversiteten i byområder.
  • Æstetisk værdi: Integrationen af grønne områder forbedrer bymiljøets æstetik og øger beboernes trivsel.

Eksempler på LAR-løsninger

Se eksempler på LAR-løsninger ved at folde bjælkerne ud.

Beplantede lavninger, hvor regnvand kan opsamles og nedsives. Regnbede kan designes med forskellige planter, der trives med varierende vandmængder.

Et regnbed i Himmerland Boligforening med forskellige blomstrende planter, der opsamler regnvand fra omkringliggende tage og veje.

Beplantning på tage, der absorberer regnvand, reducerer afstrømning og isolerer bygningen. Grønne tage kan variere fra enkle sedumtage til mere komplekse haver med buske og små træer.


Et grønt tag på Stenfiskerkajen i Odense med en blanding af sedumplanter, der dækker en bygningens tagflade.

Belægninger, der tillader vand at trænge igennem og nedsive til undergrunden, såsom permeable fliser eller grus.

I Rosenhøj ved Aarhus er udearealerne forvandlet til gårdhaver, såkaldte kvarterstorve og et stort, sammenhængende aktivitetsområde med et lidt vildt look. Det bliver brugt mere, konstaterer afdelingsformanden.

Beholdere, der opsamler regnvand fra tage til senere brug, f.eks. til havevanding eller toiletskyl.

En regnvandstank placeret ved siden af et hus, forbundet til tagrenden for opsamling af regnvand.

Implementering af LAR

For at implementere LAR-løsninger bør man overveje områdets geologi, eksisterende infrastruktur og æstetiske ønsker. Samarbejde mellem kommuner, boligforeninger og borgere er afgørende for succesfuld integration af LAR i bymiljøet. For yderligere information og vejledning om LAR kan man besøge AlmenNets side om lokal afledning af regnvand, hvor der også findes eksempelsamlinger og vejledninger til at komme godt i gang med LAR.

Rådgivning om LAR og klimaforandringer

Med god planlægning og effektive løsninger som LAR kan jeres boligorganisation minimere skader og følgevirkninger fra skybrud. BL tilbyder rådgivning om forebyggelse, beredskabsplaner og effektive løsninger som LAR, så jeres bygninger er klar til fremtidens klimaudfordringer.