Skip to main content Skip to footer

Fra bolig til hjem: Socialt beredskab

Opbygning af lokale sociale beredskaber – skræddersyede workshopforløb og samarbejdsmodeller med kommune og civilsamfund.

16. maj 2025

Hvorfor arbejde med socialt beredskab og hvad er det?

BL – Danmarks Almene Boliger gør det nu muligt gennem kampagnen Fra bolig til hjem, at tilbyde landets almene boligorganisationer et forløb, hvor man arbejder målrettet med at etablere eller styrke sin lokale social- og sundhedsfaglige infrastruktur. 

Der igennem de seneste år har været en stigning i andelen af almene beboere med psykiske lidelser, og de fylder mere og mere i de almene boligområder – ansatte oplever beboere, der mistrives og er til gene for naboer og kollegaerne, der har sin faste gang i boligområderne. Når vi arbejder på at skabe boligområder i social balance, har vi ikke et særligt fokus på beboere med hjemløse-erfaringer, men generelt på gruppen af sårbare beboere og hvordan, vi kan bidrage til at skabe mening i hverdagen. 

Vi har I BLs sekretariat hørt fra boligorganisationer på tværs af landet, at det kan være svært at vide, hvor man skal gå hen med de sociale  udfordringer man støder på i sit arbejde. Samtidigt er vi bekendt med mange af de aktører, der gør et stort stykke arbejde for at støtte mennesker i mistrivsel, men nogle gange kan have svært ved at nå dem. Hvis støtten ikke når frem i tide kan det have alvorlige konsekvenser for den der står og mangler hjælpen og samtidigt for dem der bor omkring, lejemålet, afdelingen og medarbejdernes trivsel.

Vi tror på at løsningen findes hos jer lokalt, hvorfor vi har valgt at tilbyde skræddersyede forløb, hvor man arbejder med at styrke sine lokale forbindelserne og kendskab til hvem der kan gøre hvad for hvem og hvornår.  

Forløb: Socialt beredskab

Her kan du se hvordan et forløb, som udgangspunkt, kan forventes at se ud. Du kan finde uddybende svar omkring arbejdet med socialt beredskab i spørgsmål og svar længere nede på siden.
  • Her kan du se hvordan et forløb, som udgangspunkt, kan forventes at se ud. Du kan finde uddybende svar omkring arbejdet med socialt beredskab i spørgsmål og svar længere nede på siden.
    Uge 0

    Beskrivelse af eksisterende samarbejder med fx kommune og lokalt tilstedeværende civilsamfundsorganisationer. Der angives en tovholder i boligorganisation

  • Uge 1

    Konsulent i BL inviterer til et intromøde på Teams, hvor der aftales et foreløbigt overordnet fokus for forløbet med afsæt i den indsendte beskrivelse

    Der aftales dato for workshop, opfølgende møde og kompetenceudvikling af frontmedarbejdere (hvis det ønskes).

  • uge 1-3

    Løbende dialog mellem konsulent i BL og lokal tovholder med henblik på planlægning af workshop

    Der tilknyttes eksterne undervisere med afsæt i det valgte fokus

  • Uge 4

    Lokal tovholder inviterer relevante lokale aktører og medarbejdere til workshop.

  • Uge 9-11

    Workshop afvikles.

  • Uge 12

    Opfølgningsmøde på Teams.

    Her drøftes de næste egne skridt i arbejdet med at styrke det sociale beredskab. 

    Hvis man har takket ja til et skræddersyet kompentenceudvikling af frontmedarbejdere afstemmes programmet herfor og der afklares om der er lokale undervisningsressourcer

    Se detaljer om forløbet for kompetenceudvikling af frontmedarbejdere her

Spørgsmål og svar

Der har igennem de seneste år været en stigning i andelen af almene beboere med psykiske lidelser, og de fylder mere og mere i de almene boligområder – ansatte oplever beboere, der mistrives og er til gene for naboer og kollegaerne, der har sin faste gang i boligområderne.

Samtidigt kan der være en oplevelse blandt medarbejdere, at man ikke har de rigtige værktøjer i værktøjskassen til at håndtere beboere, der har brug for hjælp af den ene eller anden grund - og at man samtidigt ikke har mulighed for at henvise beboerne til den rette hjælp. 

Netop de udfordringer prøver vi at adressere ved at arbejde med et socialt beredskab, der skal give klarhed over hvordan skabe bro mellem beboere og den rette hjælp.

Når I rekvirerer et forløb om at opbygge eller styrke et lokalt socialt beredskab, får I følgende:

En skræddersyet workshop, hvor I opbygger fundamentet til et socialt beredskab, ved at

  • Kortlægge aktørlandskabet, der arbejder med at understøtte beboernes trivsel lokalt.
  • Bringe aktørerne sammen om samme bord og øge kendskabet til hinandens virke
  • Udarbejde klare procedurer for brobygning mellem aktører for at styrke vilkårene for at beboerne får den rette hjælp i tide
  • Skabe en tværfaglig platform, hvor man kan bringe evt. uhensigtsmæssige procedurer aktørerne imellem i spil med afsæt i frontmedarbejdernes erfaringer.


Efterfølgende sparring om implementering af arbejdet afledt af workshoppen.


Derudover får man mulighed for at rekvirere et fælles skræddersyet kompetenceudviklingskursus for frontmedarbejdere i boligorganisation, kommune og øvrige aktører. Her gøres der brug af de procedurer, der er blevet udarbejdet i workshoppen og tiden herefter.

Læs mere om skræddersyet kompetenceudvikling her

Det er gratis at få et lokalt forløb. Der bliver til forløbet tilknyttet en fast konsulent fra BL, der understøtter jer fra start til slut.

Tilbuddet er en del af indsatsen "Fra bolig til hjem" og er finansieret af midler fra SSA-reserven tildelt BL med henblik at styrke både kapacitet og praksis i den almene sektor, så flere borgere med hjemløseerfaring får støtte til at skabe og fastholde et hjem i en almen bolig.

Der forventes at den lokale tovholder hos jer har afsat tid til samarbejdet med tilpasse forløbet. Derudover er effekten på sigt betinget af hvor meget I videre investerer tid i arbejdet med at vedligeholde jeres sociale beredskab.

Det er jer som boligorganisation, der kan rekvirere et forløb. Det vil typisk give mest mening, at man laver et forløb indenfor én kommune.

Workshoppen vil dog involvere de aktører, der bidrager med ydelser og tilbud, der understøtter trivslen for beboerne i det afgrænsede område.

Detaljerne herom afklares med den tilknyttede konsulent i den indledende dialog.

Socialt beredskab

I kan forvente, at der selvfølgelig skal afsættes tid fra de medarbejdere og ledere, der skal deltage i workshoppen. Workshoppen tager 6 timer inkl. frokost.

Derudover skal der være en lokal tovholder, der har dialogen med konsulenten hos BL. Tovholderen får en væsentlig rolle i planlægningen af workshoppen (og kompetenceudviklingen hvis det tilvælges). Her kan det forventes at tovholderen igennem hele forløbet afsætter 2-3 arbejdsdage til arbejdet. 

Et socialt beredskab skal vedligeholdes og det anbefales, at der efter forløbet afsluttes, fortsat er en medarbejder, der har en tovholderfunktion på arbejdet. 

Forplejning og mødefaciliteter

Det vil være jer, der står for mødelokaler og forplejning, da vi mener det er vigtigt, at møderne bliver afholdt, hvor I opererer.

Konsulenten vil til gengæld sørge for alt materiale, der bruges i forbindelse med arbejdet med at opbygge det sociale beredskab

I skal sende en mail, hvor I anfører, hvornår I ønsker at opstarte forløbet (forvent at workshoppen først afholdes ca. 10 uger efter opstart).

Jo før I er ude jo større sandsynlighed er der for, at vi kan starte op på det ønskede tidspunkt. 

Send os en mail via linket her

Senest 14 dage efter vi har modtaget jeres forespørgsel, har vi et bud på nogle opstartsdatoer. 

I planlægningen af workshoppen vil jeres lokale tovholder og konsulenten ved BL drøfte hvem der kan give mening at invitere - både internt i jeres organisation, blandt eksisterende samarbejder og ikke mindst evt. nye potentielle samarbejdspartnere.

Både medarbejdere og ledere kan deltage i workshoppen.

I kan forvente, at et forløb ca tager 12 uger fra start til slut.

Hvis I ønsker at tilbyde frontmedarbejdere skræddersyet kompetenceudvikling forlænges forløbet med yderligere 6 uger.

Læs mere om kompetenceudviklingen her

Noget du er i tvivl om?

Hvis du stadig har ubesvarede spørgsmål angånde socialt beredskab, så send os en mail via linket her

Pulje til sociale viceværter

Her kan du finde alt hvad du skal vide om puljen til sociale viceværter, der skal arbejde med at sikre at personer med hjemløshedserfaringers vej fra bolig til hjem.

Kompetenceudvikling af frontmedarbejdere

Oplever I, at der nogle gange kan være situationer, hvor man ikke har det rette værktøj med i bagagen i mødet med beboere eller samarbejdspartnere? BL tilbyder nu kompetenceudvikling for frontmedarbejdere i boligorganisationerne, så man er bedre rustet til mødet med beboere, der kan være i en svær periode i deres liv og hvordan man kan hjælpe dem på rette vej.