Skip to main content Skip to footer

Fra bolig til hjem: Pulje til sociale viceværter

Støtte til en tryg overgang fra bolig til hjem

16. maj 2025

Hvad handler puljen om?

BL – Danmarks Almene Boliger udmønter i 2025 en pulje til ansættelse af sociale viceværter i almene boligområder. Puljen er en del af udmøntningen af SSA-midlerne og har til formål at styrke den almene sektors bidrag til Housing First-tilgangen.

Sociale viceværter er et supplement til de kommunale indsatser og en lokal forankret aktør i boligafdelingerne. De skal understøtte trygge indflytninger, bygge fællesskaber og sikre, at beboere med hjemløseerfaringer får den nødvendige støtte og tilknytning til både bolig og boligområde.

Puljen er en investering i trygge boligområder – til gavn for både boligorganisationer, beboere med hjemløseerfaring og de naboer, de flytter ind blandt.

For boligorganisationen giver puljen et konkret redskab til at håndtere udsættelser, styrke fællesskaber og mindske konflikter i boligafdelinger.

For naboer og nuværende beboere betyder det øget tryghed og et mere velfungerende nærmiljø. Og for nye beboere med hjemløseerfaring er det en hånd i ryggen til at finde fodfæste i egen bolig.

Hvorfor er der brug for puljen?

At overgå fra hjemløshed til egen bolig er for mange forbundet med mistrivsel, isolation og stor usikkerhed. Mange beboere, der anvises til en almen bolig med en hjemløsebaggrund, kæmper med psykiske lidelser, misbrug eller manglende netværk. Hvis ikke der ydes støtte i denne overgang, risikerer indsatsen at mislykkes – og en ny udsættelse eller hjemløshed kan blive resultatet.

Samtidig oplever mange boligorganisationer, at der er sket en stigning i antallet af sårbare beboere – ikke kun med hjemløseerfaringer, men med komplekse sociale problematikker. Det stiller øgede krav til både den lokale sociale indsats og det lokale samarbejde med kommune og andre organisationer.

Den almene sektors rolle

De almene boligorganisationer har både tradition og kapacitet til at spille en central rolle i sociale indsatser. Med en stærk lokal forankring og erfaringer fra boligsociale indsatser, er sektoren en afgørende aktør, når der skal skabes trygge og inkluderende boligområder. Arbejdet med social balance, brobygning til kommunale tilbud, boligbevaring og fællesskabsopbygning er allerede integreret i mange boligorganisationers hverdag.

Puljen til sociale viceværter bygger videre på denne praksis ved at støtte op om lokale initiativer og ansættelser i de boligområder, hvor behovet er størst.

Tidsplan: Pulje til sociale viceværter

  • 16. maj 2025

    Pulje åben for ansøgning

  • 1. august 2025

    Ansøgningsfrist

  • August-september 2025

    Udvalget vurderer ansøgninger.

  • 30. september 2025

    Alle ansøgere modtager svar

  • 1. januar 2026

    Sociale viceværter ansat i boligorganisationer

  • 31. december 2027

    Indsatserne afsluttes eller forankres lokalt

Spørgsmål og svar

Løn til social vicevært i to år

  • 100 % i 2026 (334 kr./time)
  • 75 % i 2027 (341 kr./time)
  • Årsnorm: 1.649 timer

Satserne er inkl. ferie og pension og betinget af en fuldtidsansættelse.

Aktivitetsmidler

  • 20.000 kr. årligt

Sociale viceværter kan være nyansatte eller tilføres som en forstærkning til eksisterende boligsociale indsatser.

Puljen kan søges af almene boligorganisationer – alene eller i samarbejde med andre boligorganisationer og/eller kommuner. Der lægges vægt på:

  • Dokumenteret behov i området (fx anvisninger, udsættelser, huslejeniveau)
  • Lokalt samarbejde
  • Tydelig organisering og forankring
  • Realistisk beskrivelse af målgruppe og forventet effekt


Det er ikke et krav, at der på forhånd bor borgere med hjemløseerfaring – men at området har karakter af social sårbarhed og inkluderer den relevante målgruppe.

Puljen er struktureret med enkle krav og skabeloner, så ansøgningsprocessen er tilgængelig også for mindre boligorganisationer. Midlerne er fleksible og dækker hovedparten af udgifterne til en ny eller udvidet ansættelse.

For boligorganisationer er det en enkel mulighed for at afprøve en ny rolle med dokumenteret effekt. Med klare krav og støttemateriale er det let at komme i gang – og samtidig tage ansvar for både fællesskab og den enkelte.

Du skal anvende det officielle ansøgningsskema og budgetskabelon, som du finder i materialepakken via følgende link:

Ansøgning og budget sendes til pulje@bl.dk senest den 1. august 2025.
I emnefeltet skrives: Ansøgning – Pulje til sociale viceværter

Ansøgning og budget skal være sendt til pulje@bl.dk senest d.1. august 2025

BL nedsætter et fagligt udvalg med repræsentanter fra både praksis, forskning og boligsektoren. Udvalget vurderer ansøgningerne ud fra både kvantitative data (anvisninger, udsættelser mv.) og den faglige kvalitet af ansøgningen.

Udvalget består af:

  • Medarbejdere fra BL’s sekretariat (med viden om boligsociale indsatser, jura og SSA-tilskud)
  • En ekstern ekspert (fx forsker eller kommunal leder med Housing First-erfaring)
  • En praktikernær person fra en almen boligorganisation

Alle ansøgere får svar senest 30. september 2025.

Midlerne udbetales kvartalsvist til boligorganisationens NEM-konto fra januar 2026 mod dokumentation.

Senest den 31. januar 2028 indsendes følgende til pulje@bl.dk med teksten ’Afrapportering pulje til sociale viceværter’:

  • En ledelseserklæring om, at tilskuddet er anvendt til det godkendte formål.
  • En faglig afrapportering med oplysninger om indsatsens opnåede resultater (maks. 1½ sides omfang).
  • Et regnskab, udarbejdet i henhold til det godkendte budget, som er revideret og påtegnet af en statsautoriseret eller registreret revisor. Revisionen skal omfatte forvaltningsrevision og udføres efter standarderne for offentlig revision. Revisor skal desuden udarbejde en revisi-onsberetning og et revisionsprotokollat.

Regnskabet skal være tydeligt opdelt efter budgetposter og vise anvendte midler til løn og aktivitetsmidler. 

Se særskilt vejledning ’Krav til afrapportering' i materialepakken - klik her for download.

En social vicevært fungerer som trygheds- og relationsskaber i boligområdet. Det gavner hele afdelingen: Nye beboere oplever støtte og struktur, mens eksisterende beboere får én at gå til, hvis bekymringer opstår. Det forebygger konflikter og bidrager til et bedre bomiljø.

En social vicevært er en person, der er ansat i boligorganisationen og lokalt forankret i et boligområde. Den sociale vicevært:

  • Understøtter gode indflytninger og boligfastholdelse
  • Skaber relationer til udsatte beboere
  • Støtter naboer i pressede boligsituationer
  • Bygger bro til kommune, sundhedsvæsen, frivillige mv.
  • Bidrager til fællesskaber og trivsel i boligområdet

Den sociale vicevært varetager ikke behandling eller myndighedsopgaver, men er et vigtigt bindeled og en forebyggende aktør.

Puljen er en mulighed for boligorganisationer, der ønsker at styrke deres sociale indsats, mindske udsættelser, fremme trivsel i boligområderne og sikre bedre indflytninger. En social vicevært kan aflaste både driftsorganisation og administration ved at håndtere sociale udfordringer tidligt og forebyggende.

Puljen skaber værdi på flere niveauer: For boligorganisationen er den et konkret redskab til at styrke den boligsociale opgaveløsning, forebygge udsættelser og sikre et stabilt nærmiljø. For naboer og nuværende beboere betyder indsatsen øget tryghed og færre konflikter i opgangen og afdelingen. Og for beboere med hjemløseerfaringer giver det en reel chance for at få fodfæste i egen bolig – med støtte i hverdagen og adgang til fællesskabet.

SSA-aftalen – aftalen om udmøntning af reserven til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet – er en politisk aftale, som hvert år fordeler midler til indsatser på velfærdsområdet. Aftalen indgås mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget.

I november 2021 blev der med SSA-aftalen for 2022-2025 afsat i alt 68,1 mio. kr. til at fremme Housing First-tilgangen. Målet er at nedbringe hjemløshed i Danmark gennem en styrket, tværfaglig og koordineret indsats, hvor borgeren får tilbudt en varig bolig som første skridt, og dernæst fleksibel støtte.

Af de afsatte midler er 13,8 mio. kr. i 2025 tildelt BL – Danmarks Almene Boliger.

Aftaleteksten lyder:
"De almene boligorganisationers boligsociale arbejde støttes derfor gennem en direkte tildeling til BL – Danmarks Almene Boliger, der skal understøtte, at de almene boligorganisationer kan styrke omfang og kvalitet i deres boligsociale indsats i tråd med Housing First-tilgangen, således at de derigennem bedre kan støtte disse borgeres vej til og liv i egen bolig."

BL anvender SSA-midlerne til fire sammenhængende indsatser under overskriften Fra bolig til hjem. Formålet er at styrke både kapacitet og praksis i den almene sektor, så flere borgere med hjemløseerfaring får støtte til at skabe og fastholde et hjem i en almen bolig.

De fire indsatsområder er:

  1. Opbygning af lokale sociale beredskaber – skræddersyede workshopforløb og samarbejdsmodeller med kommune og civilsamfund.
  2. Kompetenceudvikling af frontmedarbejdere – målrettede kurser til viceværter og udlejningspersonale, så de kan håndtere komplekse sociale situationer.
  3. Kampagnen 'Fra bolig til hjem' – en temaside, et inspirationskatalog og samarbejdsaftaler der fremmer trivsel og mental sundhed i boligområderne.
  4. Pulje til sociale viceværter – støtte til boligorganisationer til ansættelse af lokale, fællesskabsopbyggende viceværter med særlig fokus på beboere med hjemløseerfaring.

To puljer om støtte til ansættelse af sociale viceværter i almene boligområder er netop åbnet. Begge puljer har fokus på at fremme tryghed, trivsel og boligfastholdelse og bidrager til at understøtte Housing First-tilgangen i praksis.

Selvom puljerne i vid udstrækning ligner hinanden i formål, adskiller de sig, når det gælder ansøgerkreds og forvaltning. Den ene pulje udmøntes af BL – Danmarks Almene Boliger og kan søges af almene boligorganisationer. Den anden udmøntes af Social- og Boligstyrelsen og kan kun søges af kommune. Læs mere om styrelsens pulje her

Forudsætningen for tildeling af midler er i begge puljer et samarbejde mellem kommunen og de almene boligorganisationer.

BL gennemfører en erfaringsopsamling på tværs af puljens sociale viceværter med det formål at evaluere og samle op på gode metoder, samarbejder mv., så gode erfaringer beskrives og gøres tilgængelige.

Det forventes at adspurgte bevillingsmodtagere bidrager.

Noget du er i tvivl om?

Hvis du stadig har ubesvarede spørgsmål angående puljen, så send os en mail via linket her

Socialt beredskab

Hvad indebærer et socialt beredskab og hvordan kan jeres boligorganisation få hjælp til at etablere det eller arbejde med at styrke det?

Kompetenceudvikling af frontmedarbejdere

Oplever I, at der nogle gange kan være situationer, hvor man ikke har det rette værktøj med i bagagen i mødet med beboere eller samarbejdspartnere? BL tilbyder nu kompetenceudvikling for frontmedarbejdere i boligorganisationerne, så man er bedre rustet til mødet med beboere, der kan være i en svær periode i deres liv og hvordan man kan hjælpe dem på rette vej.