Skip to main content Skip to footer

Analyser

Boligydelse og boligsikring blandt almene lejere

Tre ud af fem almene bolighusstande modtager boligstøtte

BL har lavet en analyse, der beskriver husstande, som modtager boligstøtte – både i form af en boligydelse målrettet pensionister og boligsikring. Almene husstande udgør mere end halvdelen af alle boligstøttemodtagere. Tre ud fem almene bolighusstande modtager i dag boligstøtte, hvilket svarer til i alt 360.500 husstande.  

I almene ældreboliger modtager næsten ni ud af ti husstande boligstøtte, og det er overvejende boligydelsesmodtagere, da de fleste er pensionister. Til sammenligning er det tre ud af fem husstande i almene familieboliger, der modtager boligstøtte, og 46 pct. af disse modtager boligydelse, jf. figur 1. 

Boligstøtte efter type og boligform

Kilde: BL's egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata, 2020-tal.

 

Boligydelsen supplerer indkomsten 

I 2020 modtog 265.000 husstande boligydelse. Over halvdelen af de husstande, som modtog boligydelse, boede i en almen familiebolig. En tredjedel af boligydelsesmodtagerne boede uden for den almene boligsektor, mens kun omkring 12 pct. boede i en almen ældrebolig. 

I almene ældreboliger udgør boligydelsen 23 pct. af indkomsten for pensionister, mens den for pensionister i almene familieboliger og ikke-almene boliger udgør 17 pct. af indkomsten.

 

Pensionskommissionen anbefaler en justering af boligydelsen

Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning har i en ny rapport anbefalet en omlægning af boligydelsen med henblik på at øge det økonomiske incitament til pensionsopsparing. 

Forslaget til omlægning er designet til at være omtrent provenu- og fordelingsmæssigt neutral på tidspunktet for ændringen, så ændringerne i ydelsen for de nuværende modtagere af boligydelse er så beskedne som muligt.

Inden for gruppen af boligydelsesmodtagere indebærer omlægningen således en lidt reduceret boligydelse for modtagere med disponible indkomster i den høje ende af indkomstfordelingen og en lidt højere boligydelse for modtagere med disponible indkomster i den lavere del af indkomstfordelingen. Boligydelse til pensionister visiteret til ældre- og plejeboliger er ikke omfattet af anbefalingen.

Relativt flere almene boligydelsesmodtagere bosat i familieboliger befinder sig i den lavere ende af indkomstfordelingen, og de ventes derfor på kort sigt at få gavn af justeringen til boligydelsen gennem en lidt højere sats, se figur 2.  

 

Figur 2. Ændring i disponibel indkomst samt andel almene lejere blandt ydelsesmodtagere fordelt på indkomstdeciler

Kilde: Kommisionen om tilbagetrækning og nedslidning (2022), faktaark 7 samt BL's egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata.

 

En større ligestilling mellem pensionister og ikke-pensionister i boligstøttereglerne

Kommissionen anbefaler desuden, at beløbsgrænserne i boligydelsen fremover reguleres med prisudviklingen, som det i dag er tilfældet for boligsikringen. I dag reguleres beløbsgrænser for beregning af boligydelse efter lønudviklingen.

Historisk har stigninger i lønninger været højere end stigningen i inflation, og det har medført en støtte forskel mellem satserne for boligsikring og boligydelse gennem de seneste 19 år, jf. figur 3.

 

Figur 3. Udvikling i reguleringen for boligydelse og boligsikring

Kilde: Bekendtgørelse om satsreguleringsprocenten, tilpasningsprocenten og satstilpasningsprocenten samt puljebeløbet for finansåret 2004-2022. Statistikbanken\PRIS9.