
Boliger til fremtidens behov
Hvorfor skal boligmassen tilpasses fremtiden?
Danmarks befolkning er under forandring. Antallet af ældre, særligt de ældste ældre over 80 år, stiger markant, og flere ønsker at blive boende i kendte omgivelser. Samtidig er der en stigende efterspørgsel på fleksible boformer, herunder bofællesskaber, seniorboliger og boliger til udsatte grupper.
Samtidig står mange ældre boligafdelinger over for et stort renoveringsbehov, og det er nødvendigt at sikre en diversitet i boligmassen, så boligkvalitet og huslejeniveau matcher fremtidens behov.
Almene boligers lokale bidrag
Almene boligorganisationer arbejder for at fremtidssikre boligmassen ved at:
- Skabe seniorboliger, bofællesskaber og fleksible boformer, der understøtter et varieret boligudbud
- Tilpasse boliger via renovering og ombygning af boliger med støtte fra dispositionsfonden og Landsbyggefonden.
- Samarbejde med kommunen om boligudvikling og behov med afsæt i analyser
Kommunens mulighed for at bidrage
Kommunen kan understøtte udviklingen af fremtidens boliger ved at:
- Prioritere almene boliger og fleksible boligformer, der matcher fremtidens boligbehov og præferencer, i lokalplanlægningen.
- Understøtte tilgængelighedsløsninger og universelt design m.v. i det eksisterende byggeri og etablering af elevatorer.
- Tilvejebringe byggegrunde, så der kan opføres flere almene boliger
- Understøtte renovering af eksisterende almene boliger, så flere har mulighed for at bo i en bolig tilpasset deres behov
- Prioritere og målrette etableringen af nære sundhedstilbud, rammer for fysisk aktivitet, mobilitet og fællesskaber i by- og boligområder.
Andre mærkesager
Se alle mærkesager
One-pager om boliger til fremtidens behov
De almene boligorganisationer samarbejder bredt med kommuner og regioner. Download en one-pager, der beskriver, hvordan almene boligorganisationer arbejder medboliger til fremtidens behov og bidrager til at løse de lokale udfordringer, og hvordan kommunerne kan deltage i dette arbejde.
