Skip to main content Skip to footer

Nyhed

BL: Boliger til hjemløse er grundlaget for en blandet by – og skæve boliger hjælper

Knapt 6.000 mennesker i Danmark er hjemløse. Det viser den seneste hjemløsetælling fra Vive. Og næsten en fjerdedel af de hjemløse opholder sig i Københavns Kommune.

Derfor er der – særligt i København – et kæmpe behov for at sikre et tilstrækkeligt antal gode boliger, som egner sig til at rumme mennesker, der kommer fra hjemløshed.

Almene boliger er en central del af løsningen. I de almene boliger i Danmark etablerer og udlejer vi boliger til alle borgere, også de hjemløse, der har behov for en bolig med integreret bostøtte.

Så vi kender både udfordringerne og løsningerne i forhold til at skabe hjem for tidligere hjemløse.

Nogle af disse boliger kaldes for "skæve boliger" – og løsningerne bag navnet er klart bedre end selve navnet, som ofte opfattes forkert af omgivelserne.

I lovgivningen hedder boligløsningen "boliger til særligt udsatte grupper". Knapt så mundret men mere præcist. Denne type boliger er der et stort behov for flere af.

Men hvad er en skæv bolig? Og hvorfor skal der laves flere?

Boligerne er kort sagt til mennesker, som kan have svært ved at bo og tilpasse sig livet i en almindelig opgang. De opføres typisk som fritliggende boliger eller rækkehuse, og de etableres i mindre enheder på otte til 12 boliger.

Beboerne får en almindelig lejekontrakt, og den skæve bolig er i det hele taget en bolig på helt lige fod med de øvrige almene boligtyper som familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger.

Både stat og kommune yder tilskud til opførslen af boligerne, hvilket sikrer, at der kan laves boliger til mennesker, som det ellers kan være vanskeligt at huse – særligt på det øvrige boligmarked.

Tanken er, at beboerne skal have tilbud om en bolig, hvor de kan finde ro og måske på sigt kunne opnå en stabilitet, der kan ruste dem til at ønske at bo i en almindelig bolig.

I den almene boligsektor er vi glade for, at der med den hjemløsereform, der blev gennemført sidste år, blev sat skub i udrulningen af den såkaldte "Housing First-strategi", hvor egen bolig, social støtte, behandling og fællesskaber går hånd i hånd. 

Vive har undersøgt virkningerne af denne strategi, og resultaterne er meget klare. Kort sagt medvirker Housing First-strategien til, at de fleste tidligere hjemløse kan fastholde en helt almindelig bolig.

Det skyldes ikke mindst de centrale elementer i strategien: At den hjemløse tilbydes rette sociale støtte og inkluderes i et almindeligt boligmiljø på lige fod med alle andre.

Når hjemløse tilbydes en såkaldt skæv bolig, sker det som led i Housing First. Og det fine ved den løsning er, at den nødvendige støtte er "indbygget" i selve boligformen.

En vicevært med sociale opgaver
Når skæve boliger opføres i mindre enheder, kan det ske i mange byområder. Det understøtter målet om en blandet by, og det understøtter at mennesker, som har været ramt af hjemløshed, ikke isoleres, men inkluderes i lokalområdet.

At opføre denne type boliger er altså med til at understøtte ambitionen om en blandet by og sikre en sund diversitet på en forsvarlig måde.

Til de skæve boliger er en såkaldt "social vicevært" fast tilknyttet. De sociale viceværter spiller en vigtig rolle i at skabe et trygt og godt miljø for beboerne, og deres opgaver er både af praktisk og social karakter.

Udover de gængse opgaver for en vicevært er deres opgave på alle måder at understøtte fællesskabet i de små grupper af skæve boliger og sikre en grundlæggende trivsel både for afdelingens beboere og nabolaget i det hele taget.

Den sociale vicevært vil have den daglige kontakt og et blik for, hvis en beboers behov for støtte ændrer sig. Samtidig kan den sociale vicevært bygge bro til sociale tilbud i nærområdet og være kontaktperson for andre beboere i nærområdet.

Sådan har det fungeret i praksis i mange år. Og i den almene sektor opbygger og forfiner vi hele tiden vores know-how på at løse netop denne type sociale opgaver.

Men betegnelsen 'skæve boliger' kan skræmme og være misvisende, hvis ikke man kender betydningen og erfaringen med dem godt nok.

Måske burde man derfor i stedet benytte lovgivningens betegnelse, for hverken beboerne eller boligerne er skæve.

Boligerne er gode, små og til at betale. De skæve bebyggelser fungerer. Og beboerne får et bedre liv i boligtypen.

Vi kan bekæmpe hjemløshed, samtidig med, at vi understøtter visionen om den blandede by.