Spørgsmål
Hvis beboere vægrer sig mod at deres nem-konto anvendes, kan de så pålægges udgiften ved udstedelse af check? Pengeinstitutter m.fl. fratrækker f.eks. 30-50 kr. i beløbet, hvis der skal afregnes ved check.
Svar
Lov om offentlige betalinger m.v. som omhandler brugen af nem-konto ses ikke at indeholde hjemmel til at opkræve gebyrer for checkudbetalinger, ligesom hjemmel hertil ikke foreligger i regelsættet vedrørende den almene sektor.
Det er derfor ikke umiddelbart muligt, at pålægge beboerne udgiften ved udstedelse af check.
Spørgsmål
Er det tilladt at opkræve gebyr hos lejeren, når en sag fremsendes til fogedretten?
Svar
Det er ikke muligt at opkræve et egentligt gebyr i forbindelse med sagens oversendelse til fogedretten. Lejer vil dog komme til at betale omkostningerne til udfærdigelse af fogedrekvisition gennem det tilkendte mødesalær i fogedretten. Der skal i øvrigt betales retsafgift til fogedretten, som vil kunne kræves betalt af lejer.
Spørgsmål
I vores andelsboligforening har vi igennem de senere år pålignet et gebyr på 1.300,- for at sende huslejerestancer i fogedretten.
Det har ingen hidtil gjort indsigelse imod – heller ikke fogedretten.
Beløbets størrelse er begrundet i to forhold. Dels skal det ifølge vores logik stå i forhold til den arbejdsbyrde vi har i disse sager, og dels vil vi jo gerne gøre det billigere end hvis vi havde sat et advokatfirma til at køre sagen for os – hvor det sagtens kan komme til at koste meget mere.
Nu har en jurist i fogedretten imidlertid bedt os om at trække gebyret tilbage og modregne beløbet i den overfor lejer opgjorte restance.
Har juristen efter jeres opfattelse ret i, at vi ikke må påligne et gebyr i disse fogedsager?
Svar
Uden at have undersøgt spørgsmålet nærmere er det umiddelbart min opfattelse, at I ikke uden videre kan opkræve et gebyr på kr. 1.300,00.
Spørgsmål
Gælder det, at det er afdelingsmødet der skal beslutte, dersom man vil påligne lejere et gebyr for oprydning, i de tilfælde hvor de efterlader post/reklamer i opgangene, fordi de ikke gider at smide dem ud i containerne? Der hvor der er adresseret post, har vi jo navnet på synderen.
Svar
Ja, principielt er det afdelingsmødet der har kompetencen til at træffe beslutninger vedrørende iværksættelse af arbejder og aktiviteter. Umiddelbart er det dog min opfattelse, at afdelingsmødet i givet fald ikke vil kunne træffe beslutning om gebyr for oprydning.
Hvis lejeren ikke rydder op efter sig, vil dette være en overtrædelse af husordnen, og vil kunne medføre at lejer pålægges sanktioner efter almenlejelovens § 82. Derimod er det mere tvivlsomt om og i hvilket omfang udlejer kan foretage oprydning på lejers foranledning og regning.
Spørgsmål
Jeg læser med stor interesse svarene der gives i beboerbladet. Denne gang var det svaret om antennegebyr.
Jeg tolker svaret på den måde at hvis der betales et gebyr på 3 %, skal det fratrækkes det administrationsbidrag der står på konto112. Er det en korrekt tolkning??
Svar
I en almen boligadministration skal administrationsbidraget fastsættes ”kostægte” – det vil sige at det skal fastsættes, så det kan dække de udgifter, der er forbundet med administrationen, fratrukket de lovmæssige gebyrer, som kan opkræves. Blandt de lovmæssige gebyrer er fx opnoteringsgebyrer (for at blive skrevet på venteliste) og antenneregnskabsgebyr.
Sådanne gebyrindtægter fratrækkes altså administrationsudgifterne, før administrationsbidraget fastsættes. Hermed bliver selve administrationsbidraget mindre. Men I kan ikke selv fratrække beløbet på konto 112, det sker ved budgetlægningen i boligadministrationen.
Spørgsmål
Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor I ikke skriver i jeres pjece om råderet, at man skal påregne et honorar for behandling af råderetssager, og hvor meget dette honorar lyder på.
Vi har fået etableret et nyt køkken, og da tilbuddet fra køkkenfirmaet ikke gjaldt så lang tid, fik vi et mundtligt ja fra boligselskabet, men blev ikke informeret om honoraret. Chokket var derfor lidt stort, da vi så efterfølgende får en opkrævning på honorar for behandling af råderetssagen på kr. 3.726,00. Det er da også en slags penge, og når man er på lånemarkedet i forvejen, kunne man jo lige så godt indeholde beløbet i det lån, man søger.
Jeg har selvfølgelig ringet til boligselskabet for at høre, om specifikation på honoraret, men de henholdt sig til en bog om råderetssager, hvor der stod, at arbejder under kr. 10.000,00 kostede ingenting i honorar og arbejder derover kostede kr. 3.726,00.
Svar
Jeg kan oplyse, at gebyret fastsættes i den enkelte boligorganisation, og der er også boligorganisationer, som ikke beregner sig gebyr for denne ydelse.
Der er ikke i lovgivningen fastsat bestemte priser, det er op til den enkelte boligorganisation.
Det er et helt almindeligt princip, at gebyrer af denne art skal være kostægte, dvs. at de skal svare til den udgift, som boligorganisationen har med at administrere den pågældende sag, men det må ikke være en forretning, som de ”tjener” på.
Hvis du er utilfreds med gebyrets størrelse eller andre forhold i forbindelse med en sag om råderet, kan der indbringes en klage til Beboerklagenævnet, der sekretariatsbetjenes af kommunen. Det koster et fast gebyr på kr. 133.
Spørgsmål
Må man tage gebyr på 250.- kr. når man i huslejekontrakten, har f.eks. en aftale der hedder 116 kr. for de første 1000 kr. og 2 % af resten af nettohuslejen, ved en restance- rykker?
Samtlige gebyrer, det er mange, opkræves af administrator og går til selskabet.
Skal gebyrerne ikke gå tilbage til afdelingen, som en indtægt.
Svar
Ved en lovændring gældende fra 1.6.2009 er påkravsgebyret, som udlejer kan opkræve ved overskridelse af betalingsfristen for husleje, ændret til de 250 kr. (som pristalsreguleres). Denne lovændring tilsidesætter de tidligere nævnte gebyrer i kontrakterne.
Spørgsmål
Når en beboer flytter fra os, så bliver vand og varme aflæst ved fraflytning. Vi har Brunata som leverandør til at lave vores varmeregnskaber.
Når Brunata laver denne aflæsning, så på baggrund af det så skal der naturligvis laves et regnskab til årsskiftet. Brunata opkræver så X antal kr. for at lave denne ekstra aflæsning.
På Brunatas afregning til beboeren skriver de:
Særskilt afregning i forbindelse med flytning
Nu har jeg så en beboer som har læst i beboerbladet nr. 2 2012 side 42. Hun mener derfor hun ikke skal betalt for dette. Er det virkelig rigtig?
Det jeg læser i artiklen er, at hvis der er opkrævet et direkte flytte gebyr, så er det ikke lovligt.
Her er der tale om at ud over den årlige aflæsning, så skal der fortages en ekstra aflæsning, som leverandøren naturligvis vil have penge for.
Hvad siger i til det?
Svar
Vi mener det som der er skrevet i Beboerbladet.
Aflæsning af målere er én blandt mange andre opgaver i forbindelse med opsigelse, fraflytning og afregning. Langt de fleste opgaver i forbindelse med fraflytning udføres af boligorganisationens egne ansatte, og der opkræves ikke gebyrer hos fraflytterne for det.
Men lige netop aflæsning af målere er en administrativ detalje, som I har besluttet at outsource, altså at købe den eksternt. Derfor dukker der en faktura op hos jer – men der dukker ikke fakturaer op for alle de andre ydelser, der leveres i forbindelse med fraflytningen. Hvis I overlod opgaven til egne ansatte ville I antageligt ikke have samme ønske om netop at udskille denne lille ydelse og opkræve den særskilt.
At Brunata opkræver et gebyr hos boligorganisationen er et element i den aftale, I har lavet med Brunata, det vedrører ikke den enkelte lejer.
Men den juridiske begrundelse er, at der ikke findes en hjemmel i Lov om leje af almene boliger eller tilhørende bekendtgørelser til at opkræve et sådant gebyr.
Der er ikke frihed for boligorganisationerne til selv at fastlægge, hvad der kan opkræves hos den enkelte beboer. Der kan kun opkræves det som er nævnt i loven, de såkaldt ”lovmæssige gebyrer”, dvs. gebyrer som er nævnt i loven eller i driftsbekendtgørelsen, udlejningsbekendtgørelsen m.v.