Dårlig idé med firkantet 40 procents-regel

Dagens udspil om reducering af antallet af almene familieboliger skaber usikkerhed hos tusindvis familier, siger BL’s administrerende direktør, Bent Madsen. Udspillet et uigennemtænkt, fastslår han.
Billede af 20180509-092345-l_73mb_2.jpg

I dag er offentliggjort en delaftale, hvor der er sket det, at Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF har støttet regeringens forslag om, at andelen af almene familieboliger skal nedbringes til 40 procent i 16 boligområder, der har været fire år i træk på den såkaldte ghettoliste.

 

I BL – Danmarks Almene Boliger har vi advaret imod en sådan firkantet regel, der minder om en planøkonomisk tankegang, hvor ”one size fits all”.

 

”Sammen med kommunerne arbejder vi jo stenhårdt på at forebygge og vende udviklingen i udsatte områder. Og det virker! Det arbejde skal fortsætte. Men det går helt galt, når en planøkonomisk 40 procents-regel møder virkeligheden. Kræfterne skal ikke bruges på en tilfældig 40 procents-regel, men på at løse reelle udfordringer,” siger Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

 

Som det er beskrevet i udspillet vil det betyde, at i de udsatte boligområder vil man reducere antallet af almene familieboliger med 60 procent.

 

”Det er i bund og grund voldsomt og uigennemtænkt. Mange af boligerne ligger i områder med mangel på billige boliger, men de skal altså afvikles. Konsekvensen må jo blive højere huslejer for mange,” siger Bent Madsen og fortsætter:

 

”Dertil kommer det menneskelige perspektiv. Med dagens aftale er der skabt en helt forståelig usikkerhed hos tusindvis af familier, som bor i disse områder. Hr og fru Jensen kan ikke forstå, hvorfor de skal flytte, fordi unge begår kriminalitet, eller fordi deres naboer er arbejdsløse. Disse mennesker spørger nu sig selv: Hvorfor må vi ikke blive boende? Hvor skal vi flytte hen? Og har vi råd til det? Det er ikke rimeligt at sætte helt almindelige mennesker i denne situation.”

 

Bent Madsen oplyser, at man i BL – Danmarks Almene Boliger ser 40 procents-reglen som Christiansborg-skrivebordsarbejde, som sund fornuft må ændre på, når teorien rammer virkeligheden, så der også i fremtiden kan arbejdes med fornuftsbetonede helhedsplaner.


Søger du bolig? - Klik her