Om beretningen 2019/2020

Her kan du læse forordet til beretningen fra BL's formand Palle Adamsen.

Billede af Beretning Palle

2019 var året, hvor BL og ideen med almene boliger fejrede 100-årsjubilæum. Det blev en fejring af det almene fællesskab og af, hvordan vi i et århundrede nu har arbejdet for at skabe endnu bedre liv. Til glæde for den enkelte og til glæde for samfundet.


Beboerne festede på en sommerdag i juni. Der var dækket op med servietter, flag og morgenbrød til mere end 20.000 personer i 286 afdelinger over hele landet. Med arrangementet viste vi os selv og omverdenen, at vi er ét stort fællesskab, der har en fælles historie at fortælle og en historie at mødes om.

Vi markerede, at vi er der som en positiv og uundværlig kraft i velfærdssamfundet. Og det har kendetegnet hele 100-året: At vi har insisteret på selv at være afsendere på fortællingen om, hvad de almene boligområder og beboere er for størrelser. 250 børn og unge fra almene boligområder har fortalt deres historie igennem musik, film og fotos.


Noget af denne historiefortælling er udgivet som musikalbum, som et stærkt vidnesbyrd om den energi og de tanker, som de unge almene beboere har. Og Nationalmuseet har i samarbejde med BL lavet en indsamling af beretninger om livet i almene boliger, som det er blevet levet, og som det leves nu.


Beretninger bliver brugt til forskning og kommer til at indgå som en del af Nationalmuseets samling. Det sker som en anerkendelse af den betydning, som almene boliger har haft for det velfærdssamfund, vi kender i dag. Det er et ridderslag til den danske model og til Danmarks almene boliger.


100-året sluttede og kulminerede i november på Det Kgl. Teaters Gamle Scene med forestillingen ”Opgang”. Her blev historien om de første 100 år og om nutiden i boligområderne rullet op foran en sal fuld af beboere, samarbejdspartnere og beslutningstagere. På den måde gav året – og afslutningen på det – fornyet tro på et endnu
bedre liv de næste 100 år.


Anderledes dramatisk har foråret 2020 være med corona-krisen. Smitteudbruddet og myndighedernes tiltag for at forhindre og begrænse skadevirkningerne har haft store konsekvenser for samfundet – og den almene sektor. Samtidig blev der forhandlet en historisk boligaftale med renoveringer for 30 mia. kroner. Det kan du også
læse mere om på siderne her.


God læselyst.


Søger du bolig? - Klik her