Forslag om statslån vækker bekymring

BL er bekymrede for monopoldannelse ved det justerede forslag om at omlægge de almene boligers finansiering til statslån.

Denne nyhed er fra 2017. 

Man opnår ikke andet end et mindre overskud ved at omlægge 90 procent frem for alle lån til almene boliger, siger boligøkonom Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet, og ekspert i boligøkonomi.

 

Hen over sommeren blev forslaget justeret til blot at skulle gælde for 90 procent af lånene. Regeringen forventer med den nye ordning at kunne spare 1,6-1,7 milliarder kroner på lang sigt.

 

Læs også: BL skeptiske overfor regeringens forslag

 

I BL har man også svært ved at få øje på fidusen ved det justerede forslag. Direktør Bent Madsen er ikke enig i, at et udbud af administrationsdelen vil give konkurrencefordele. Om man omlægger 90 eller 100 procent til statslån betyder ikke det store.

 

”Reelt set ikke, fordi man kan ende i en monopolsituation i begge tilfælde,” siger Bent Madsen til Altinget.

 

”Det er svært at forestille sig, at de selskaber, der ikke vinder udbuddet, vil have en administrationsafdeling stående klar i de fire-seks år, sådan et udbud kommer til at vare. Derfor frygter vi en monopolsituation med mindre konkurrence,” siger Bent Madsen.

Oprettelse: 02.01.2019 | Sidst opdateret: 19.10.2023

Sideansvarlig: Heidi Andersen


Søger du bolig? - Klik her