'Jagten på Fællesskabet' nomineret til international pris

BL og Dansk Arkitektur Centers undervisningsprogram 'Jagten på fællesskabet', som foregår i computerspillet Minecraft, er blevet nomineret til Golden Cubes Awards.

Billede af jagten_paa_faellesskabet_bl_minecraft_701.jpg

Denne nyhed er fra 2017. 

I 2014 udviklede Dansk Arkitektur Center og BL - Danmarks Almene Boliger i et samarbejde undervisningsforløbet ‘Jagten på Fællesskabet’, støttet af Realdania, som foregår i Minecraft og tager udgangspunkt i fællesskab og demokrati i en række fiktive almene boligområder.

 

Undervisningsforløbet er fortsat populært og er nu nomineret til en Golden Cubes Award - en international pris, der hylder de bedste eksempler på arkitektundervisning- og formidling til børn og unge. Det er første gang at Danmark er nomineret til Golden Cubes Awards.

 

‘Jagten på Fællesskabet’ har som formål at lære elever om demokratiske processer og fællesskab med afsæt i en case omkring almene boliger, sektorens historie og beboerdemokrati. I forløbet kombineres læring om demokrati i dansk med Minecraft, som børnene kender og som er en unik platform til at visualisere løsninger i forhold diskussioner om vores huse, nærmiljøer og udviklingen af vores byer.

 

'Jagten på Fællesskabet' indgår i dag som en vigtig del af arkitekturundervisningen hos Dansk Arkitektur Center, og benyttes fortsat til undervisning ude i boligområderne.

En succes i hele landet

Tilbage i 2014 blev forløbet udrullet til Snekkersten Skole, klasser fra Vejle, Odense, Tilst, Hjørring og Fredericia. Skolerne ligger alle i umiddelbar nærhed til almene boligområder. Begreber som demokrati, fællesskab og de almene boligers historie blev introduceret for eleverne. Herefter kom undervisere fra DAC på besøg med bærbare computere med Minecraft-licenser og førte eleverne gennem et gruppe-arbejde.

 

Eleverne blev ført 'ind i' spilverdenens fælleshus i den fiktive boligforening Lykkeparken, hvor de skal fungere som boligbestyrelse. Her skal de forsøge at løse en række problemer - i form af klager fra “beboerne” - ved at bygge om i lokalmiljøet inde i spillet. Det kan fx være at forsøge at begrænse affaldet som bliver smidt i det fiktive boligområde ved at omdanne containerområdet til en slags målskydningsbane for beboerne eller noget helt tredje.

 

“Det er helt genialt at tænke Minecraft sammen med undervisningen på den måde. Vi tænker sjældent over, hvorfor vi bor som vi bor, men her tvinges eleverne til at engagere sig og tage stilling. Jeg ville meget gerne have sådan et forløb på vores skole, fordi det også bryder faggrænserne," sagde klasselærer Jette Rohr fra Valby Skole.

 

’Lykkeparken’ er sammensat af elementer fra virkelighedens almene boligområder og består således af både rækkehuse, etagebyggeri og én-familieshuse. ’Lykkeparken’ er bygget af elever fra Spilværkstedet på Glostrup Albertslund Produktionshøjskole med faglærer André Chercka i spidsen.

Minecraft - 'Lykkeparken' bygget af 6. klasses elever

Prisen afsløres i Sydkorea

Golden Cubes Awards er en pris, der uddeles hvert tredje år af The International Union of Architects (UIA) og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af at børn og unge lærer om arkitektur, byplanlægning og bæredygtig udvikling. Det er første gang at Danmark er nomineret til Golden Cubes Awards. Vinderen af prisen afsløres i Seoul, Sydkorea 3. september 2017.


Søger du bolig? - Klik her