Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 370 brande forårsaget af ukrudtsbrændere

April og maj måned varsler forårsvejr lige om hjørnet, og der er oplagt at gå i haven. Ukrudtsbrænderen kan få bugt med ukrudtet i indkørslen eller mellem fliserne på terrassen. Men ukrudtsbrænderen er grundlæggende en stor lighter og kan derfor være et farligt redskab, hvis ikke den anvendes korrekt.


Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen har derfor udsendt fem råd til at undgå brand, når du bruger din ukrudtsbrænder.

Fem gode råd

  • Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
  • Ukrudtet skal svitses – ikke brændes
  • Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det er tørt eller blæser
  • Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  • Hav altid vand i nærheden


Tør natur - pas på


De mange brande skyldes den uheldige cocktail med åben ild og tør natur i det danske forår.

”På denne tid af året er planter, buske og træer ikke i fuld vækst, og derfor er der ikke så meget fugtighed og vand i planterne, ligesom jorden kan være tør. Det er derfor vigtigt at holde afstand til alt fra hække og tørre blade til plankeværker og andet brændbart materiale, hvor ilden kan få fat. Antallet af udrykninger til brande forårsaget af ukrudtsbrændere topper typisk i maj, hvor brandvæsenet rykker ud omkring 80 gange” forklarer Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

”Vi ser desværre ofte, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen får fat i blade, buskads eller lignende. Uforsigtig brug af ukrudtsbrænderen fører i snit til over 300 udrykninger til brande om året, og sidste år var det tal endda over 370 udrykninger,” uddyber forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

Læs mere hos det kommunale redningsberedskab: https://danskeberedskaber.dk/beredskaber/

Søger du bolig? - Klik her