Undgå brand i julen

Sådan undgår vi brandulykker i de mørke vintermåneder, hvor vi hygger os inde med bl.a. levende lys.

Billede af Adventskrans Til Aviser

Sund fornuft og en røgalarm kan forhindre mange brande. Antallet af brande i boliger topper i december, men desværre har cirka hver fjerde bolig ikke en røgalarm installeret.

 

Mange dødsbrande opstår i etageejendomme, samt hos udsatte ældre og enlige
Den varme røg stiger op til loftet i det rum, hvor branden begynder. Derefter spredes røgen hurtigt i hele rummet, og i toplans huse går røgen via trappen til etagen ovenover. Stearinlys er den hyppigste årsag, efterfulgt af el-brande og uforsigtighed ved madlavning samt rygning.

 

Røgalarmer
Det tager kun nogle få minutter at montere en røgalarm (med op til 10 års batterilevetid). Røg spredes hurtigt, og røgen er farlig. Er der sat en eller flere røgalarmer op, er der større chance for at opdage branden, inden den når at udvikle sig.
Røgalarmen skal placeres i loftet, så den kan høres fra alle soverum. Den skal placeres 50 centimeter fra vægge og hjørner. Undgå at sætte røgalarm i køkkenet og badeværelset, da de ofte går i gang ved madlavning og damp fra badet.

 

Slukningsmidler
De fleste brande kan slukkes med vand. Hæld aldrig vand på brændende olie, fedt eller et defekt el-apparat, da der er fare for eksplosion. Et brandtæppe eller en brandslukker kan være en god ide at have klar.

 

Madlavning
Hold altid øje med det tændte komfur. En gryde, der koger tør, kan antænde en brand. Rengør komfur, ovn og emhætte regelmæssigt for fedt for at undgå brand. En brand i olie og fedt slukkes bedst ved at komme et låg eller brandtæppe over ilden.

 

Rygning og levende lys
Forlad aldrig tændte levende lys eller cigaretter. Ryg aldrig i sengen. Lad askebægeret stå natten over eller tøm det i ikke-brændbare beholdere. Placer levende lys i stabile og ikke-brændbare lysestager. Husk altid at slukke tændte stearinlys, når du går i seng eller forlader boligen.

 

Adventskranse og juledekorationer
Placer lyset, så dekoration og lys ikke kan vælte. Sørg for god afstand til pynt og bånd. Husk at have en spand vand eller vandkande med spreder klar, når juletræet tændes. Bedst er naturligvis en pulver- eller skumslukker.

 

Elektricitet
Sluk altid for TV'et på stikkontakten. Det samme gælder for kaffemaskinen, elkedlen, strygejernet, brødristeren samt computeren.

 

Evakuering
Før det brænder: Aftal med alle i boligen, hvordan I skal komme ud ved brand, og hvor I skal samles. Hvis det brænder, luk branden inde. Luk dørene mellem dig og branden. Ring 112 for at alarmere brandvæsenet. Hvis det brænder, må du aldrig gå ud i en røgfyldt trappegang, men skal hellere vente på brandvæsenet.

Søger du bolig? - Klik her