Søger du bolig? - Klik her

Beboernes sparepenge

Huslejen stiger. Regeringens forslag om Parallelsamfund bremser renoveringer uden for de udsatte områder og beslaglægger beboernes opsparing i Landsbyggefonden. Konsekvensen er huslejestigninger. Det er uacceptabelt mener BL - Danmarks Almene Boliger, der er branche- og interesseorganisation for de almene lejeboliger, hvor der bor en million mennesker.

Foto: Simon Jeppesen

Lejerne i de almene lejeboliger er temmelig rystede.

Forargelsen og harmen i kølvandet på regeringens udspil til en Parallelsamfundspakke er faktisk så stor, som vi aldrig har oplevet det før. Overalt i landet, i medier og på de sociale medier bliver der protesteret.

Forklaringen er ikke, at regeringen ønsker en ekstra indsats i de udsatte boligområdet. For det kan der være god fornuft i. Den almene sektor har nemlig i årevis og med god succes gennemført mange initiativer i de udsatte områder, men vi er som samfund ikke i mål, og der er brug for en fortsat indsats.  

"Det er uacceptabelt. Man bruger udspillet mod parallelsamfund til at pakke et dødbringende våben ind i beboernes opsparing. Det vil betyde huslejestigninger i den almene sektor," siger Bent Madsen, administrerende direktør i BL.

Forklaringen er derimod, at regeringen bruger Parallelsamfundspakken som undskyldning for at trække enorme summer af beboernes opsparede midler ud af Landsbyggefonden. Det er rigtig mange beboere rundt om i hele Danmark naturligvis lige nu meget forargede og forbandede over. Nødvendige renoveringer i helt almindelige boligafdelinger risikerer at blive sat i stå.

Da der var spørgetime i Folketinget i sidste uge, forsøgte Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, at spørge ind til konsekvenserne af de forslag, som regeringen har lagt frem i forbindelse med Parallelsamfundsudspillet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen gav i sine svar udtryk for, at økonomien i Landsbyggefonden sagtens kan bære, at man både tager finansieringen til Parallelsamfundspakken fra Landsbyggefondens midler og samtidig kan renovere de almene boliger i resten af Danmark, uden at det kommer til at betyde huslejestigninger i de afdelinger, som venter på renovering.

Det er ganske enkelt ikke rigtigt.

For det første er der i Parallelsamfundspakken lagt op til et så lavt renoveringsniveau for hele den almene boligsektor uden for de udsatte områder, at det ikke engang modsvarer den nuværende venteliste. Resultatet er, at nødvendige renoveringer i hele landet sættes i stå. Når Landsbyggefonden ikke kan støtte, må beboerne mange steder forsøge at finansiere renoveringer selv. Det giver huslejestigninger.

For det andet udskriver regeringen i Parallelsamfundspakken yderligere en regning til Landsbyggefonden på mindst 13 milliarder kroner, som skal betales over en årrække. Men allerede i 2018 skal der angiveligt indbetales over 840 millioner kroner, svarende til næsten 1.500 kroner pr. bolig. De penge kan ikke senere gå til støtte til renoveringer, og igen peger pilen imod højere husleje.

Det interessante ved denne anden del af regeringens udspil er, at det ikke er blevet nævnt med et eneste ord på hverken det højt profilerede pressemøde i Mjølnerparken eller i det 40-siders lange papir ”Ét Danmark uden parallelsamfund”, som beskriver regeringens intentioner. Men det er er beskrevet i det lovudkast, som efterfølgende er sendt til høring hos de berørte parter.

I betragtning af, hvor enorm betydning det har for næsten en million beboere i de almene boliger i Danmark, og hvor afgørende negativ betydning det kan have for fremtiden i helt almindelige almene boligområder over hele Danmark, så ser det ud som om, at nogen har villet smugle et dødbringende anslag imod de almene beboeres sparepenge ind gemt i en sangskjuler.

Læs også:
Se, hvilke kommuner som får udskudt nødvendige renoveringer

Den bombe bør snarest desarmeres af fornuftige politikere, som er mere optagede af at komme parallelsamfund til livs end af at fjerne det økonomiske fundament for en almen sektor, der spiller en afgørende rolle i den danske velfærdsmodel.

Og så er der lige det med ordentlighed og politisk redelighed. Når man opbygger en model, hvor beboerne i de almene boliger sparer op til helt nødvendige renoveringer, så er det bare ikke i orden, at pengene er væk, når der er brug for dem.

Oprettet: 26. mar. 2018, Senest opdateret: 21. nov. 2018
Print Tip en ven LinkedIn Facebook Twitter RSS